top

 

Maxi Magic Forsejl og Genakker ?

From:  Henrik Holst, e-mail: henrikholst@privat.tele.dk
Date: 29-08-2008

Jeg påtænker at skifte min gode lille L23 ud med en Maxi Magic , og vil høre om der er nogen der har erfaring med rulleforsejl samt genakker til en Magic

Familien kræver at der skal montres rullesejl, og da jeg helst kun vil have et forsejl, altså ikke skal skifte i tide og utide er jeg i tvivl om jeg bare skal have en max. Selvvendefok på rullen eller om jeg skal have en genau ?? Hvilke vindstyrker er bedst / optimalt til selvvendefok ?? Det skal nævnes at båden skal bruges til kapsejlads også, men målet kan jo nedskrives såfremt man kun har fok på …. Og spileren vil jeg helst udskifte med en genakker …. Er der nogen der har erfaring med en sådan på en Magic ?? - Glæder mig til at høre nogle erfaringer fra jer aktive Maxi sejlere …

Med sejler hilsen Henrik Holst


From:  Thomas Hernø, e-mail: webmaster@herno.dk
Date: 30-08-2008

hej

Jeg har haft en Magic i et par år, og har prøvet alt! Nå, næsten da, men jeg synes også det er den sjoveste del af at rode med båd at få riggen til at virke godt. Jeg sejler meget alene, både som ene mand i båden, og med en familie, der ikke deltager så meget i det der med snore og sejl. Jeg sejler stort set altid for sejl, også i blæsevejr.

Jeg sejlede første sæson med rulleforstag. Til det havde jeg en selvvendefok og en genua (ældre omsyet sejl).  Man sejler meget med fok i en Magic, idet det er en forholdsvis let båd. Men det er svært at undvære genuaen hvis man vil fremad i let vejr, specielt hvis der er lidt bølger. Jeg skiftede derfor forsejl tit, og det er møgbesværligt på et rulleforstag. En "rigtig" rullegenua med skum i forliget ville have afhjulpet det lidt, men en let indrullet genua er altså en hul sæk, og det er ikke lige det man har brug for på kryds i blæsevejr. Skal det fungere med en rullegenua i genuastørrelse skal du helst have en lang skødeskinne i hver side, helst med skødevogne, der kan reguleres fra cockpittet.

Hvis man vælger et rullesejl i fokkestørrelse virker det ikke rigtig med selvvendeskinnen, når den er rullet lidt ind fordi skødepunktet ikke passer. Jeg har mange gange haft brug for et mindre forsejl end fokken på ca. 13 kvm, og en indrullet fok bliver også en hul sæk. Et andet problem med en rullefok er, at den ikke kan have en vandret sejlpind i toppen. En høj og smal fok er ifølge adskillige sejlmagere meget afhængig af sejlpinde for ikke at blive for hul i toppen.

Som du kan høre var rullesejlet for meget komfort, og for lidt ydelse til mig. I anden sæson har jeg solgt det, og har nu et helt almindeligt forstag med selvvendefok og genua. Jeg er meget glad for byttet til almindelige sejl med hager, selv ved sejlads helt alene. Jeg har lige købt en folkebådsfok på ca. 7 kvm. Jeg har ikke prøvet den endnu, men jeg savnede størrelsen meget i sommers. Jeg har nu 2 reb i mit storsejl, og nr. 2 reb har jeg også brugt en del i sommers. Alt dette er specifikt for Magicen. Hvis det havde været en Maxi 77 vil jeg helt klart have en rullegenua. Min erfaring i 77'eren er at genuaen stort set altid bruges.

Jeg købte min båd uden spiler, så jeg investerede i en standard Momentum allround genakker på 37 kvm med strømpe. Den var for så vidt OK til det hele, og nem og sikker at få op og ned med strømpen. Heller ikke den udmærkede sig ved at være specielt god til noget, så den er byttet ud med en rigtig spiler på ca 50 kvm (købt brugt), og en standardgenakker fra Quantum på 40 kvm.

Spileren købte jeg bl.a. fordi mine klubsejladser stort set altid indeholder plat læns, og det er genakkeren ikke god til. Til tursejlads er en spiler også klart at foretrække i meget let vind på læns, her bliver genakkeren for tung.

Genakker er beregnet til skæring (code 0 eller lignende). Genakkeren sidder på en stage, der rager 70 cm frem fra stævnen. Rart at få den fri af forstag og prædikestol, men absolut ikke nødvendigt. Jeg bruger ikke strømpe mere, men klarer op og nedtagning fra cockpittet. Dette kræver dog at alle skarpe spiltter og ringe i riggen tapes til! Jeg fravalgte strømpen fordi den kræver et par ture mere op på fordækket, og dermed større chance for at falde overbord. Den slags er jo ikke rart, når autopiloten er sat til!.

En lille detalje omkring genakkeren: Momentum og Quantums standardsejl koster stort set det samme, og jeg synes at Quantum sejlet er meget bedre. Ikke helt så pænt syet som Momentum, men i brug er sejldugen mere stabil og sejlet er nemmere at sejle med.

Du er velkommen til at komme forbi og se min båd i Dragør.

Thomas Hernø


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 02-09-2008

Jeg havde en standard størrelse rullegenua på min Magic og var meget glad for det. Thomas har ret i at rebede rulleforsejl er en nødløsning så man kan komme sikkert hjem uden at skulle skifte sejl. Det sejler ikke optimalt.

Jeg oplevede en enorm positiv forskel da jeg skiftede fra de gamle forsejl med fokkekroge. Det kan lyde som det modsatte af Thomas, men som Thomas skriver, så er Magic'en rimelig letsejlet og netop i Magic'en er det vigtigt at have gode sejl der ikke er blevet dybe af slaphed med alderen.

Det samme gælde storsejlet. Har du et hul/slapt storsejl, vil du skulle rebe meget tidligt for ikke at båden skærer ukontrollabelt op.

Da jeg havde fået skiftet begge sejl synes jeg den sejlede godt med alm storsejl og alm. størrelse rullegenua.

Vedr Genakker er jeg ikke den rigtige at spørge. Jeg synes det er noget kluns med genakkere. Spilere er meget nemmere at håndtere og sejler meget bedre (i det store hele).

Bjarke

Det siger vores medlemmer