top

 

Buet mast Maxi 68

From: Peder Bisgaard, e-mail: bis@firmaidraet.dk
Date: 25-01-2012

Jeg er total nybegynder men er ved at være klar til en ”nem lille sejlbåd”. Derfor er jeg begyndt at kigge mig omkring og er faldet over en Maxi 68, som til prisen ser fornuftig ud. Båden står på land med mast monteret, men det ser umiddelbart ud til, at masten buer en anelse bagud i toppen -  er det normalt, er det synsbedrag eller er det et ”faresignal” ?From: Erik H.-Nielsen, e-mail: ehn@doks.dk
Date: 04-04-2012

Hej Peder Bisgaard

Det er helt normalt at masten buer agterover på en sejlbåd.
Masten på en sejlbåd skal kunne justeres/trimmes lidt eller meget og reguleres under sejlads afhængig af vindforhold.
Masten på en brøkdelsrig (de fleste sejlbåde, herunder Maxi 68) er mere fleksibel end masten på en toprigget båd, der som regel er mere stiv.
Jeg vil anbefale dig at læse nogen af de bøger om sejl- og rigtrim, der findes på markedet. Derudover er der ofte artikler om emnet i bådblade, diskussionsfora på nettet m.v.
Hvad, der er det rigtige trim, varierer fra båd til båd og fra sejler til sejler. Dog sætter fysikkens love nogle grundlæggende tommelfingerregler for et godt trim.
Med hensyn til dit spørgsmål sættes masten ofte, så den hælder en anelse agterover. (Justeres med forstaget)
Derudover kan masten krummes mere eller mindre, så den altså også buer agterover, sådan som du har observeret det (justeres med vant og agterstag - også kaldet hækstag). Dette bl.a. for at stramme forstaget - du vil også ofte krumme masten mere, når du sejler kryds eller i hård vind, hvor du ønsker at lukke luft ud af storsejlet for at modvirke krængning og forbedre balancen på roret.
Det bliver for omfattende her at komme mere ind på dette. Men at lære sin båd og dens optimale trim at kende under forskellige forhold, er en sjov og lærerig proces - snak med andre sejlere med samme bådtype, kig på deres både m.v. (uden altid at tro, at andre gør det rigtigere end en selv!). Og eksperimentér dig frem.
Rigtig god fornøjelse.

M.v.h.
Erik H.-Nielsen
Maxi 68 nr. 473 (Frederikssund)


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer