top

 

Wirefald

From: Rasmus Thykier, e-mail: rasmus@page.dk
Date: 08-01-2004

På min Maxi 77 har jeg et wirefald til forsejlet.

Den del af faldet der ikke er wire er ret slidt og jeg vil derfor her til vinter skifte dette fald.

Hvad er det bedste:

1) Skifte faldet ud med "alm. fald" (ikke wire) og skifte hjulet øverst i masten.

2) Splejse wiren til et nyt stykke tov.

Hvis 2 er det bedste, så ville det være rart, hvis nogen ved, hvordan man splejser wire og tov. På det nuværende fald er splejsningen ca. 30-40 cm lang. Jeg tør ikke selv bare at prøve mig frem, for det ville ikke være sjovt at stå med en kort stump tov i hånden under en sejlads.

Godt nytår!

Rasmus, "Mira"


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 11-01-2004

Man lavede tidligere faldene som en kombination af tov og wire, da tovværket var for elastisk. Kombinationen af elastisk tov og den (næsten helt) stive wire gav så et tilfredsstillende resultat. Moderne tovværk er så stabilt i længderetningen at et godt stykke tov hele vejen er bedre end det gamle tov i kombination med wiren.

Jeg har det som dig. Jeg vil nødig stå med to halvdele under en sejlads, specielt da det jo vil ske i hårdt vejr når presset på udstyret er maksimalt. Jeg synes derfor ikke jeg selv ville lave splejsningen.

Da en professionel splejsning koster ca 2-300 kr. så hænger økonomien faktisk sammen i at vælge et stykke dyrt Dyneema fald og bruge dette ift alternativet med at skulle splejse et standard fald sammen med en wire.

I mit tilfælde (Maxi Magic) var der ingen komplikationer med blokkene, så det synes jeg var en nem beslutning. Hvis blokkene er lidt små, så skal man måske lige checke med leverandørerne. Produkterne er nemlig også blevet meget stærkere og de dyrere Dyneema produkter har en meget større brudstyrke end de billige.

På en Maxi 77 ville man typisk have 8 eller 10 mm standard fald (det kan jeg ikke lige huske). De har brudstyrker (i det katalog jeg lige sidder med) på hhv 1420 og 2200 kg. Et Dyneema fald i samme katalog har for 8 og 10 mm brudstyrker på 3100 og 4200 kg. Faktisk har et 6 mm Dyneema fald en brudstyrke på 2000 kg og er altså stærkere end et standardfald på 8 mm. Det kan måske løse problemet med blokkene.

Det link du selv omtaler i en anden mail, fra Polyrope  nemlig http://www.poly.se/ropeguide/ropeguide.asp, angiver at et 6mm Dyneema fald ville kunne bruges. Mon ikke det kan gå igennem standardblokkene ??

Det skal dog bemærkes, at det er meget rarere at arbejde med lidt tykkere tovværk da de tynde fald skær i hænderne, så brug kun et tyndere stykke tov, hvis du ellers får problemer i blokkene.

Hvis du gerne vil prøve at splejse er der et par sjove instruktioner på:http://www.engholm.dk/Video/Splejsevideo%20oversigt.htm

/Bjarke


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer