top

 

Hvordan skal riggen stå?

From: Allan Borch Madsen, e-mail: allan@sejlere.dk
Date: 06-04-2004

Nu er det ved at være tiden til at vi skal have båden rigget igen. Men hvor stramme skal vanterne nu være, er en af mange spørgsmål som melder sig når vi står der ved mastekranen. Jeg ved at mange har noteret forskellige ting ned, og jeg ved at mange ligger inde med gode råd og vejledninger som vi er mange der kan have stor gavn af. Jeg står selv og skal sætte mast på en MAXI 999 for første gang. Masten er med bagud vendte sallingshorn, derfor skal topvanterne strammes meget hårdt op, men hvor hårdt. På bådudstillingen talte jeg med en som vidste det, men hvordan var det nu lige det var? Ligger du inde med notater, tegninger og gode råd i forbindelsen med rigningen vil jeg opfordre til at du deler dem med "os". Som tidligere nævnt mangler jeg konkret oplysninger til rigning af MAXI 999.

Vh Allan Borch Madsen


From: Morten Christiansen, e-mail: melko@melko.dk
Date: 06-10-2004

Jeg har købt mig et vejert og spænder mine topvant til 15% af wirernes brudstyrke. Dette forskriver Seldén. På vores betyder det at læ topvant aldrig er slap selvom båd krænger 25 grader.

Jeg vil tro at topvant er slap ved 25 graders krængning hvis den kun er spændt 10% af wirens brudstyrke. Undervant spænder jeg kun lidt mere end hvad jeg kan med de bare hænder. Seldén skriver at man lidt selv bestemmmen undervant idet de styrer mastekrumningen, men masten skal ret når man kigger op ad den mens båden krænger.

Jeg må samtidig også sige, at jeg ikke er ekspert i dette så det kunne være interessant at vide hvad andre Maxi 999 ejere gør. Jeg synes måske at topvant kunne være lidt strammere end de 15%, idet jeg synes at forstager buer noget når det blæser meget. (hækstag hjælper jo ikke ret meget på en brødelsrig)

Med venlig sejlerhilsen

Morten på Annabel - Randers


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer