top

 

Hvordan fjerner jeg gammel bundmaling?

From: Kristian Jensen, e-mail: kbj70@webspeed.dk
Date: 25-02-2005

Jeg skal fjerne den gamle bundmaling på min Fenix. Jeg har fået anbefalet at bruge brun krystal sæbe der dækkes med husfilm men hvor længe skal det sidde. Jeg har læst alt fra fire timer til flere dage. Er der nogen der har erfaringer med det.

Kristian


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 25-02-2005

Ja, jeg fjernede bundmalingen på min køl med brun sæbe.

Jeg fandt ud af, at tiden afhang *meget* af temperaturen. Jeg startede tidligt hvor temperaturen var under 5 grader og der skete stort set *intet*, selv efter 14 dage. Nogle uger senere blev det 12-14 grader og så gik det lige pludselig meget stærkere.

Uanset temperaturen taler vi dog ikke timer. Der skal *dage* til. Men det kan jo også være lige meget. Du smører det på den ene week-end og så tager du det af den næste. Så kan man gå hele uge og glæde sig over der bliver arbejdet på båden.

Hvis der er meget bundmaling kan det godt være du skal gøre det to gange, men det betyder jo ikke så meget når det ikke tager ret lang tid.

Du skal i øvrigt ikke bruge husholdningsfilm. Det er *dyrt* i så store mængder og alt for smalt. Køb det billige afdækningsplastik man bruge når man maler. En rulle til 20-30 kr er nok til hele båden og det er typisk 2-2,5 meter bredt. Tape det hele godt fast med tape og lad det sidder til ugen efter.

Vær opmærksom på at nogle havne mener at det kun er slibning der er miljømæssigt forsvarligt. De er tossede. De samme havne har sæbe i sæbeautomaterne inde på toilettet.

God fornøjelse
Bjarke


From: Rasmus Thykier, e-mail: rasmus@page.dk
Date: 27-02-2005

Hej Bjarke.

Det er jo ikke som sådan sæben der er problemet, når man fjerner bundmaling på den omtalte måde. Problemet opstår, når mange "glemmer" at indsamle det opløste bundmaling, som jo indeholder en del emner der ikke er forsvarligt at lade løbe ud i kloaken.

Hvis man husker at skrabe alt sæbe og opløst bundmaling sammen og aflevere det på en eller anden form for kemiopsamling (evt. på havnen), så kan jeg heller ikke se, hvad havnene skulle have imod denne fremgangsmåde.

Jeg har selv brugt min havns slibe-/støvsugeranlæg med stor succes og denne metode skulle efter sigende sikre, at ca. 99% af den gamle bundmaling bliver opsamlet. Jeg har skrabet/slebet helt ind til gelcoat, da jeg vil give båden nyt primerlag til foråret. Det var et stort arbejde, men resultatet bliver også godt. De slibeskiver og skrabere (med sug) havnen havde var billige og ekstremt effektive og holdbare. Jeg brugte ca. 5-6 skiver ialt i forskellige kornstørrelser.

Brun sæbe har jeg også hørt fra mange andre skulle være en god løsning, men husk nu at samle skidtet sammen, så vi ikke belaster naturen mere end nødvendigt og ikke får indført endnu skrappere krav til bundmalingerne.

:-) Rasmus Mira, Helsingør


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 27-02-2005

Selvfølgelig. Det beklager jeg, at jeg ikke fik skrevet. Selvfølgelig skal det skrabes sammen og i malingscontaineren. Ud over "mikroberne" og grundvandet, så bliver man også selv ked af at have det på jorden for det er nogle lede klatter og der går rigtigt længe før de forsvinder.

Nu vi så er ved det, så skal vi også lige huske:

- at folk der sliber skal sørge for at støvet i bare ryger i den almindelige skraldspand, og

- man skal undlade at bruge højtryksrenser om efteråret. Der ryger alt for meget af den dyre og giftige maling ned i jorden.

Tak for "reminderen" ...

/Bjarke


From: Peter Erik Linnet, e-mail: peter.linnet@email.dk
Date: 28-02-2005

Hej

Jeg har i november måned 2004 fjernet bundmalingen overalt på min Maxi Fenix med udemærket resultat. Jeg brugte brun sæbe + plastfolie, som bruges til malerafdækning. Jeg lod sæben sidde i 3 dage og skrabede så med en Bahco 650 skraber med wolfram-klinge købt i Bauhaus. Det var et større arbejde, men det fungerede fint. I starten prøvede jeg at lade sæben sidde op til en uge, men da var det som om den tørrede ind igen. Temperaturen var vel mellem 8-10 grader på daværende tidspunkt.

Når jeg hev plastfolien af, bredte jeg den ud på jorden og brugte den til opsamling af den afskrabede bundmaling. Det gik fint, og der kom ingen bundmaling på jorden. Derefter var det bare at rulle det hele sammen og smide det i kemi-opsamlingen på havnen.

Der sidder nogle stede en lille smule tilbage af den gamle bundmaling, men det er et ganske tyndt lag og det sidder helt fast. De fleste steder er jeg nede ved det oprindelige lag primer. - Efter råd fra "Poul" i Tempo Både, Greve, er næste step en gang maling med light primer, og inden primeren er helt tør så en gang ny bundmaling. Dette vil ifølge Poul få primer og bundmaling til at gå i forbindelse med hinanden, hvorved hæftningen skulle blive fin. - Denne del af projektet vil først foregå nu til foråret, så jeg kender selvsagt ikke det endelige resultat, men håber at det bliver godt. Jeg har valgt Hempels Mille Ultimate 2 som bundmaling, da den efter sigende skulle være super.

Jeg deler gerne yderligere af mine erfaringer.

Med venlig hilsen Peter Linnet Tusindfryd nr 787


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer