top

 

Udskiftning af fald - hvad skal man vælge? - og hvorfor?

From: Peter Nielsen, e-mail: annpeter@mail.dk
Date: 07-02-2007

Hej.

Vores fald på vores Maxi 77 er færdige og skal skiftes. Og som ny i sejlerfaget, så kunne jeg tænke mig at høre om fordele og ulemper ved line/wire fald eller line fald (hedder det tov eller line? - eller same/same). Er det besværligt at skifte til line fra wire/line? Erfaringer om valg af dimensioner og kvalitet vil også være rart høre om. Skal man købe super-duper-ultra-mega-teknisk til en formue eller har nogen et super fif, man kunne gøre nytte af?

Takker på forhånd.

VH Peter M77 Knirke 


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 08-02-2007

Det er der mange meninger om. Jeg synes det er nemmest at huske hvis man deler betegnelserne i hhv varen/materialet og i anvendelsen. I dit tilfælde er varen "tov" eller "wire". Anvendelsen er "fald". Ordet liner bruges som regel om tyndere dimensioner. Ordet "hal" bruges når et stykke tov bruges til at justere "detaljerne" på sejlføringen. Den sidste anvendelse (af tovværk) er "skøder".

Wire var tidligere nødvendig fordi tovværk var for elastisk og man derfor på den ene halvdel af faldet brugte wire, som er meget stiv i længderetningen. Nutidens nye tovværkstyper er blevet meget bedre og det er ikke nødvendigt at bruge wire længere da et stykke dyrt dyneema ikke giver sig meget mere i længderetningen end kombinationen af billig tov og vire. Så man kan vælge en kombination af stiv wire og billigt tov eller vælger et stykke bedre tovvværk og bruge det hele vejen. Elasticiteten i længderetningen bliver nogenlunde det samme.

I kan enten blot gå i en bådudstyrsbutik og købe et stykke 10 mm fald (ca 20 meter så vidt jeg hukser). Det koster mellem 30 og 50 kr meteren afhængigt af hvor ambitiøs man vil være mht til kvalitet og stivhed. 8 mm er egentligt også stærkt nok, men jeg synes det bliver for tyndt, når man skal tage fat i det. Det skær lidt i hænderne. Det er meget let at takle det ene øje man skal bruge i ”sejl-enden” af tovet.

Emnet er iøvrigt behandlet i en tidligere tråd "Wirefald" fra 2004

Bjarke


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer