top

 

Renovation af ujævn bund

From: Christian Wix, e-mail: christian@wix.dk
Date: 07-04-2008

Bunden på min Maxi 77 er i stævnen meget ujævn. Gammel bundmaling falder af i flager. Enkelte steder kan jeg se noget lyserødt under den sortebundmaling. Hvad af det og hvad skal jeg gøre ved det?
Mvh.,

Christian WixFrom: Claus Nicolaisen, e-mail: Claus.Nicolaisen@myllykoski.com
Date: 16-04-2008
Hej
Jeg kan ikke fortælle dig hvad det røde er, men det er sandsynligvis endnu et lag eller resterne af et rødt lag.
Jeg vil anbefale dig at afrense hele bunden incl. køl helt ind til gelcoaten, og så prime den op igen.
Når du har gjort dette giver du båden 2 lag begroningshæmmende maling eksempel Hempels Mille selv polerende.

Næste år forår checker du hvormeget maling der er tilbage, om du evt. kan begunde at se primeren, kan du ikke det maler du kun vandlinien og langs stævnen og kølen og roret der hvor der er meget vand passage. På den måde for du ikke opbygget et tykt lag maling som begynder at skalde af, det skal jo være vandet som slider malingen af.

Jeg har selv gjort dette flere gange og det er et hårdt arbejde at komme helt ind til gelcoated, men det er arbejdet hvert.

Det er en general opfattelse hos lystbådssejler at man skal male hvert år. Der er ikke den begroningshæmmende maling som forebygger osmose men primeren som gør gelcoaten vand tæt.

Claus Nicolaisen Maxi 95, 774From: Jørgen Mulbjerg, e-mail: mail@jm dataconsult.dk
Date: 19-04-2008

Jeg er pt. i gang med den store tur, som Claus beskriver. Jeg kom ind til et gråt lag, som jeg troede var primeren, men det viste sig at være et lag bundmaling, for under det var der endnuet lag sort bundmaling. Jeg har mødt sort, gråt, kobberfarvet og hvidt bundmaling på min vej gennem malerlagene. Når man har købt en båd fra 1983 er der meget historie i bundmalingen.

Jeg vil anbefale det samme som Claus. Bid tænderne sammen og tag den store tur. Læs iøvrigt Bjarkes meget fine artikel: "Rust på kølen" under Teknik og vedligehold. Der er meget god læsning.
Jeg "købte" selv metoden med brun sæbe, men grundet flere års maling, var laget så tykt, at 1 gang brun sæbe ikke var nok ( det skriver Bjarke også). Men det tilbageblevne lag er nu så tyndt, at det er forholdsvis let at skrabe af med et skrabejern. Jeg er snart halvvejs med afskrabningen og glæder mig til at begynde på første lag primer. Læg også mærke til Bjarkes tip med to forskellige farver bundmaling. Rigtig mange er kommet forbi mig under mit arbejde og har anbefalet det til mig. Men da havde jeg allerede "købt" Bjarkes ide. Den er helt suveræn.

Det er hårdt arbejde, men hele sliddet værd.

God arbejdslyst.

Med venlig hilsen
Jørgen Mulbjerg
Maxi 100 - Mulle - Egå


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer