top

 

Svingninger i mast

From: Jørgen Nielsen, e-mail: pust34@mail.dk
Date: 23-10-2008

Findes der en, eller måske flere Maxi84 sejlere, der kender til problemet med svingninger (rystelser) i masten (Selden mast). Rystelserne forekommer ikke under sejllads, men ved bestemte vindretninger og vindstyrker når båden ligger stille. I givet fald vil jeg være taknemlig for råd om hvordan man kan fjerne eller minimere disse svingninger.

Med sejler hilsen
Jørgen NielsenFrom: Roger Juul Nilsen, e-mail: rogerjuul@hotmail.com
Date: 26-10-2008

Har samme problem på min 84 fra -79. Har forsøkt 'alt' i 4 år. Problemet kan også forekomme ved motorkjøring i kuling , opplevd meget kraftige vibrasjoner. Stramme vant/slakke vant intet hjelper..... Fender i masten hjelper ikke.
Takknemlig for løsningsforslag.

RogerFrom: Mogens Kirkelund, e-mail: mk@arkitekt-kirkelund.dk
Date: 27-10-2008

Det er ikke kun på en Maxi 84, der forekommer svingninger eller vibrationer. Det gør der også på min Maxi 999. Jeg tror ikke det er muligt at løse problemet, vi har prøvet af stramme agterstaget, at stamme faldene hårdt, og også at løsne samme, men vibrationerne opstår, som du også skriver, under forskellige vindforhold. Jeg hører også gerne om andre kender problemet, og hvordan det evt. er blevet løst.

Med venlig hilsen
Mogens KirkelundFrom: Ole Larsen, e-mail: prod@teas.dk
Date: 30-10-2008

Vi har hart samme problem med vores gamle maxi 95 og nu også med den nye maxi 34, vi har løst det ved at hænge en lille fender op i masten, når båden er i havn.

Med venlig hilsen
Ole LarsenFrom: Henning Buddig, e-mail: henning@thorsweb.dk
Date: 31-10-2008

Hej,

Som så mange andre har vi også problemer med at masten ryster, og det kan føles meget slemt, når vi sover helt ude i køjen i stævnen.

Vi har løst det ved at hænge en fender med et langt tov op i storfaldet og hejse den op så den sidder mellem salingen og toppen af masten. Det lange tov snor vi nogle gange rundt om masten fra salingen og ned.

Tovet rundt om masten bryder vinden, så den ikke suger på læsiden af masten.

Næste år sætter vi en lille selvklæbende tætningsliste på hver side af masten, fra midt mellem saling og top og ca. halvt ned mellem salingen og dækket. ( et tip, vi fik fra en, der arbejder med rig og mast).

Den vil også bryde vinden, så vi undgår at hejse fenderen for at sove roligt.

MVH Henning BuddigFrom: Roger Juul Nilsen, e-mail: rogerjuul@hotmail.com
Date: 02-11-2008

Har fått tips om en løsning fra Selden.Svingninger i mast

Antivibrasjons-slips se. seldenkatalogen side 171.

Dette sies å skulle hindre vibrasjoner i masten,ved å bryte luftstrømmen rundt masteprofilen. Ser ut som et kort mastelik som heises opp med stor-fallet når man ligger fortøyd. Fins det noen som har erfaring med dette ?

http://www.seldenmast.com/ebrochures/SWE/595-808-S%202007_web.pdf

RogerFrom: Mads Bendix, Maxifant, Struer, e-mail: mads@sejlerbixen.dk
Date: 27-12-2008

Hej

Vi har samme problem med vores maxi 999. Nogle år er det bedre/dårligere end andre hvem ved hvorfor…

Vi har lavet et bånd i blød plast, som det der bruges når man graver kabler i jorden så lægges der et blødt bånd over for advarsel, derpå er syet et forligsbånd fra forsejlet. Når masten vibrerer skubber vi dette bånd ind i hulkelen på masten, vupti så forsvinder vibrationerne. Båndet går kun ¾ op ad masten, vigtigt. I starten hejste vi det op med storsejlsfaldet, men så stod faldet og klaprede med masten.

Denne løsning kræver dog at indføringen til storsejlsslæderne sidder over storsejlet når det er taget ned.

Jeg kan varmt anbefale dette, det ser måske ikke smart ud men det virker.

Mads Bendix
Maxifant, StruerFrom: John F Jacobsen, Struer, e-mail: john@m-ks.dk
Date: 26-11-2010

Hej jeg har fået til opgave af kunde at lave et Antivibrationsslips som er et bånd på 10 cm og 2 vulker med ring i hver ende så det kan trækkes op i mast.

Med venlig hilsen
John F Jacobsen
Markise & Kalechesmeden
TarmFrom: Frits Meiniche, e-mail: f.meiniche@webspeed.dk
Date: 24-08-2011

Hej alle
Er den glade ejer af en mascot28-motorsejler som ind i mellem har generende svingninger i masten. Har prøvet at få en debat i gang blandt garvede lystsejlere uden held. Har haft kontakt til JOHN MAST fik en sludder for en sladder.
Har selv prøvet med en til flere fendere i masten og forskellige højder, har prøvet med fald viklet omkring masten, har prøvet at hejse det såkaldte ”afdækningsbånd for jordkabler” 10cmx3m; intet har hjulpet.

Nogle hævder at det ikke hjælper at løsne den stående rig idet det ikke er wiren men selve masten der er problemet. Jeg fjerner genen ved at løsne topvanterne 12 omgange. Arbejder videre på problemet idet det er irriterende at skulle løsne/stramme.

Med venlig hilsen
Frits Meiniche


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer