top

 

Maxi 68 Rorskader

From: Werner Zeiss, e-mail: werner.zeiss@gmx.net
Date: 05-02-2009

Vi har fornyligt set på en Maxi 68 i Tyskland. Ejeren fortalte, at der løber vand ud af rorbladet, når båden kommer ud af vandet. Der er et extra hul ved bunden af roret, vandet løber ind i roret når båden søsættes,og det løber ud, når båden kommer ud af vandet.
Så vidt hans teori. Det lyder meget mærkeligt for mig. Jeg har læst flere bidrag her oo f.eks. ved http://www.seilas.no/wip4/disc/arkiv.epl?id=77068&offset=350 hvor man mener, at næsten alle Maxi 68 får en rorskade på et tidspunkt. Roret har ellers ingen yderlige skader og der er ingen ruststriber. Når vi køber båden, skal jeg tilregne prisen for et nyt ror? Fremstiller Nimbus fortsat roret til en Maxi 68 som reservedel?

Venlig hilsen
Werner ZeissFrom: Ib Grønkjær Jensen, e-mail: ib.g.jensen@privat.dk
Date: 11-02-2009

Hej Werner

Jeg har nu sejlet maxi i snart 20 år. Jeg har haft en maxi 84, en maxi 87 og sejler nu maxi 999. Jeg har hørt om rorskader på maxi, men det er ikke noget du skal frygte. Maxi 68 har "spaderor" ligesom maxi 84. De maxibåde jeg har haft, har alle haft et hul i bunden af roret til udtømining af vand ved vinteropbevaring, inden frosten ødelægger/frostsprænger roret. Jeg tror, at det er en fordel, at der er vand i roret og ikke luft, idet luft vil have opdrift og roret vil banke mod bunden af båden ved søgang. De fleste maxibåde har store og ubeskyttede ror, og jeg husker godt, da vi sejlede maxi 84, hvor ængstelig jeg var for beskadigelse af roret i tætpakkede feriehavne.
er min opfattelse, at de fleste ror beskadiges ved grundstødninger og under bakning af båden. Der er voldsomt pres på roret under bakning, og man skal kun foretage svage kursændringer, såfremt man vil have kontrol over roret. Mange har vel, incl mig selv, prøvet at blive presset mod cockpitkanten af roret pga hastighed og vandpres mod roret. Det store ror giver gode og betryggende reaktioner ved manøvre.

Køb du bare den maxi 68 og nyd at sejle med den.

mvh Ib Grønkjær Jensen, maxi 999, Rivalen af Vilsund.


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer