top

 

Rust på køl - hvor meget breder det sig

From: Kristoffer Karkov, e-mail: kristoffer@lindved-karkov.dk
Date: 28-02-2010

Jeg skal i gang med at behandle bunden på min Maxi 77 for første gang inden længe. Bunden er generelt meget pæn, men har dog et par skønedspletter i form af to rustprikker ca. på størrelse med en 1- krone hver. Jeg ved fra forrige ejer, at disse er kommet ved optagning i 2008 hvor kølen ramte kranen.
Jeg har læst Bjarkes artikel om rust på kølen og er kommet frem til at den optimale løsning er nedslibning af området, epoxy, light primer, yacht primer og bundmaling. Min overvejelse går på, om det er besværet værd, og herunder hvad er konsekvensen af ikke at gøre noget ved rusten? Skal jeg i så fald forvente at jeg har et væsentligt større område at reparere næste år eller er det vokset til 2- kronestørrelse?

Mvh
Kristoffer KarkovFrom: Bjarke M. Christensen, e-mail: bjarke@grevestrand.dk
Date: 14-03-2010

Det afhænger helt af hvor god vedhæftning primeren har til kølen. De grelle tilfælde er dem hvor man har skidt vedhæftning og så breder rusten sig inden under og det går af i store skaller. Så er det kun 'den store tur' der hjælper. Men i de fleste tilfælde breder det sig kun langsomt.

Hvis du lige har fået båden vil jeg anbefale, at du venter og ser hvor slemt det er. Jeg er selv ved at ordne kølen på min Maxi 999, som jeg købte i 2006. De første 3 år har jeg bare slebet rustpletterne ned og grundet stederne med yachtprimer inden jeg bundmalede.

Så kan man lige se hvor slemt det er. Det kan godt være rusten breder sig lidt, men opgaven med at tage "den store tur" bliver ikke ret meget større af den grund.

Husk iøvrigt at det først er varmt nok til at prime meget sent på foråret, så det kan godt være et praktisk problem, når man gerne vil i vandet. Hvis man har lidt diciplin, så tager man båden op i september og ordner den der.

BjarkeFrom: Henning Rolapp, e-mail: bjarke@grevestrand.dk
Date: 02-05-2010

Jeg har en anden type løsning, som jeg for min part er fuldt tilfreds med. Brug HAMMERITE maling.
Kræver ikke nogen voldsom forberedelse og er fuldt holdbar.
Min erfaring er at Light primer kun er for perfektionister. Alt forarbejdet skal være korrekt ellers virker stadset ikke.
HAMMERITE derimod er ligeglad, bare sådan nogenlunde.
Og så ud at sejle.

Henning RolappFrom: Stella Randal, e-mail: srandal@live.dk
Date: 24-05-2010

Hej Henning,

Hvis du læser om indholdet i Hammerite, vil du finde ud af, at materialet er skadeligt for organismer i vand. Der med bortfalder fordelen ved Hammerite. Vi malede selv vore rustpletter med Hammerite i efteråret men tog så den store tur med slibemaskine og støvsuger, Light Primer x 5 og bundmaling før søsætningen her til forår.

Det føltes bare bedre :-)

Vh StellaFrom: John W. Christensen, e-mail: schnell@post11.tele.dk
Date: 23-07-2010

Hej Kristoffer, jeg har ikke meget at tilføje, ud over hvad Bjarke har beskrevet så godt.
Jeg vil dog for fuldstændigheden gøre opmærksom på, at når der er hul på kølens vandtætte forsegling, er der også mulighed for, at der kan være galvanisk tæring på vitale dele under vandt, så som drev og skrue eller overdreven tæring på zinken, der skal beskytte drev og skrue.
Jeg har for nogle år siden afrenset min køl og primet den med Hempel Light Primer i henhold til forskrifterne, og det virker, der er ingen rust på kølen.
Hvorfor jeg skriver dette er, at jeg vil henlede opmærksomheden på et lille stykke værktøj, som gør det meget nemt at fjerne gammel primer, bundmaling og meget andet der kan slibes bort. Værktøjet er en fiber rondel (Rust og maling Stripper fra 3M), som bruges sammen med en boremaskine. Den er fantastisk effektiv og nem at arbejde med. Jeg rensede kølen på min Maxi 87 over to eftermiddage á 4 timer. Det eneste problem der kan være er, at det støver, så det kan være nødvendig at lave en afdækning, for ikke at svine andre både.

Ps.: Den rondel jeg brugte fra 3M ligger prismæssig i den dyre ende. Jeg har set tilsvarende stripper fra andre producenter, som er meget billigere, så se dig godt for, før du betaler for meget for dette fantastiske værktøj.

Med sejler hilsen
John W. Christensen
S/Y YVONNE
Maxi 87


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer