top

 

Påsætning af fenderliste på Fenix

From: Jørgen Tulstrup, e-mail: jtu@geus.DK
Date: 31-03-2001
Time:  18:38
Jeg var så dum at tage fenderlisten af min Fenix i efteråret. Og nu har jeg temmelig svært ved at få sat den på igen. Er der nogen der har prøvet at gøre det, eller i det hele taget har nogen idéer til en løsning?
Jørgen Tulstrup 3976 6682 jtu@geus.dk

From: Bjarke M. Christensen, e-mail:Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 31-03-2001
Time:  21:48
Det har jeg prøvet på min 87'er. Det er ikke umuligt. Bare svært. Du skal bruge to stærke, sunde mænd en hel del tålmodighed og helst lidt varme så fenderlisten bliver blød.
Fenderlisten er nemlig som en gigantisk elastik, som bare er "krympet sammen" medens du har haft den af båden.
Sæt den på den første meter af båden og træk den så *over* dækket og om til agter spejlet. Her mangler der så 10-20 cm for at den kan nå. Kræng den ud over agterpulpitten ved at starte i det ene hjørne (på samme måde som du lægger et dæk på en fælg). Gør det langsom og hold hele tiden fenderlisten så stram som du overhovedet kan og du vil mærke at den ganske langsom bliver længere. Man skal være to mand så den ene kan puste en gang imellem. Slipper man elestikken opdager man, at den desværre er 10 gange så hurtig til at blive kortere end den er til at blive længere.
Når den er ude over pulpitten gentager med successen, men denne gang nede over skrogkanten. Det er praktisk at have 2-3 stærke (men tynde) brædder som man kan bruge som "dækjern" til at stemme fra på skrogkanten, strække elastikken og sætte den på i små bidder. Det er praktisk, hvis brædderne er lange nok til at nå op og hvile på pulpitten, så man kan få lidt hvil medens elastikken udvidder sig. De sidste 50 cm klares ikke uden begge personers meget ivrige indsats og du kan godt forvente, at I bliver røde i hovederne og på hænderne.
Når det er gjort er resten nemt pga af båden buede facon ned langs skibet. Her skal bruges lang mindre kræfter (men det er stadig "mande-arbejde"). Kræng skiftevis en meter i hver side på for og agter, så du til sidst slutter midtskibs.
Ingen trylleri. Bare hårdt arbejde og tålmodighed.
/Bjarke

From: Jørgen Tulstrup, e-mail: jtu@geus.DK
Date: 01-04-2001
Time:  11:07
Hej Bjarke
Tak for dit svar.
Jeg er dog bange for, at mit problem er lidt større end det med at få elastikken strammet på. Jeg har meget svært ved overhovedet at få sat blot et kort stykke af listen på; listen er meget stiv, så selv med ret hårdhændede metoder har jeg svært ved at få den sat ind over sammenføjningskanten mellem dæk og skrog.
Jeg har også hørt, at det skulle hjælpe med varme, og har prøvet at varme listen op med forsigtig brug af en varme-blæser. Og i øvrigt har jeg også prøvet med at smøre sæbe på kanten på skroget.
Men listen må jo være blevet sat på af værftet engang i tidernes morgen, så de må have haft en eller anden teknik...
Mvh Jørgen

From: Bjørn Fredvang, e-mail: b-fredv@frisurf.no
Date: 08-04-2001
Time:  21:28
Når man snakker om varme så mener man kokende vann.Det som er perfekt for jobben er et halvt olje fat som man kveiler fenderlisten i sammen med varmt vann.Karet settes på et brett med hjul under for å lette transporten rundt båten.

From: Jørgen Tulstrup, e-mail: jtu@geus.DK
Date: 10-04-2001
Time:  09:00
Tak for dit svar.
Men jeg har lidt svært ved at forestille mig hvordan jeg skal få fenderlisten ned i et kar. Det må da skulle være kæmpestort. Listen et vel ca. 18 meter lang og temmelig stiv.
Med venlig hilsen Jørgen

From: Bjørn Fredvang, e-mail: b-fredv@frisurf.no
Date: 10-04-2001
Time:  15:23
Det blir som å koke spagetti.Listen mykner etterhvert som den kommer ned i vannet.

From: Yvonne & John i Nyboder, e-mail: schnell@post11.tele.dk
Date: 15-04-2001
Time:  23:13
Det er en rigtig god forklaring og instruktion du er kommet med. Jeg vil blot tilføje, at en varmepistol også kan være med til at lette arbejdet, idet varmen kan blødgøre listen og dermed gøre den lidt mere venlig at trækkes med. På værfter opvarmes hele liste i en stor tønde med vand, så den bliver helt blød og lige til at sætte på ude de store kraft anstrengelser - det er blot et spørgsmål om at have en gru-kedel der er stor nok, lige ved båden - men hvem har det! vh John maxi87

From: Jørgen Tulstrup, e-mail: jtu@geus.DK
Date: 30-04-2001
Time:  17:23
Puh, ha, så lykkedes det. Jeg brugte en varmepistol og brun sæbe. Det var hårdt arbejde, men skidt med det her bagefter. En yderligere komplikation har det været, at listen var krympet ca. 30 cm ialt, så den måtte strækkes ud v.h.a. spillene.

Det siger vores medlemmer