top

 

BAKKE med en Maxi 68

From: Carlo Gabelgaard, e-mail: carlo@gabelgaard.com
Date: 19-05-2007

Vores Maxi 68 bakker meget dårligt. Jeg syndes ikke den kan bakke, vi har flere gange prøve, når vi skulle ligge til, at den ikke kan bakke op mod vinden. Så er spørgsmålene :
Hvor langt nede i vandet skal skruen sidde (har det noget med sagen at gøre) ? Eller kan man bare ikke bakke ordenligt med en sejlbåd med påhængsmotor ?

M-V-H
Carlo Gabelgaard
Maxi 68 (1098)

From: Lars Landberg , e-mail: larslandberg@mail.dk
Date: 20-05-2007

Jeg har selv haft dårlige erfaringer med at bakke med en påhængsmotor i en sejlbåd. Jeg var ved at sejle en bådebro ned med mit bovspryd, men fik fat i en pæl med begge arme.

Jeg tror at problemet hænger sammen med, at de fleste udenbordsmotorer har udstødning nede i vandet - lige efter eller tæt på propellen. Det betyder at når man slår bak, drejer skruen, i hvertfald i starten, rundt i en blanding af vand og luft(udstødningsgas) og det giver en meget ringe effektudnyttelse.

Det kan lade sig gøre at bakke, men først når skruen får skubbet udstødningsgassen fremad og får ordentligt fat i vandet, at båden vil bakke. Dette er selvfølgelig især ubehageligt hvis man har et akut behov for at stoppe båden, som feks. jeg havde det med bovsprydet (Det var ikke en Maxi). Det er derfor mere nødvendigt at planlægge sine havnemanøvre med en udenbords- end det er tilfældet med en indenbords motor.

Venlig hilsen
Lars Landberg
Maxi 77(med udenbords)

From: Paw Bloch, e-mail: pawbloch@oncable.dk
Date: 21-05-2007

Hej Carlo
Jeg har selv samme problem lidt afhængig af vindretning og styrke men jeg tror det er generelt for de fleste både med påhængsmotor.
Jeg er begyndt med at dreje motoren samtidig med roret, så kan båden vende på en tallerken,  det er selvfølgelig lidt irriterende at skulle gøre det på denne måde men det virker. Til gengæld hopper min motor ud af bakgear ved for høje omdrejninger.
mvh
Paw Bloch
(4Me,  nr.13, Jylling havn)

From: Mark Thorup, e-mail: mat@mail.dk
Date: 24-05-2007

Hej,
Jeg har set en løsning hvor propellen ændres så den kan rykkes frem og tilbage på akselen.  Den rykker så fri af benet når man bakker hvorved udstødningen slipper ud i spalten mellem ben og propel. Det skulle løse problemet helt.
Jeg har selv indenbords motor så jeg kender ikke selv problemet.
mvh
Mark Thorup 
Maxi Magic

From: Bjarne Westerberg, e-mail: bjarne.westerberg@get2net.dk
Date: 24-05-2007

Hej
Vi har også engang haft en Maxi 68 med påhængsmotor, der absolut ikke var god til at bakke. Problemet var ekstra stort når sprayhooden var oppe og vinden ind bagfra.
Vi løste problemet ved at bore 2 huller i påhængsmotorens ben, der var faktisk 2 fordybninger angivet på motorbenet. Derved kom en del af udstødningen ud til siderne, og skruen trak ikke al udstødningsluften ind. Fidusen fik vi fra andre sejlere med påhængsmotorer og det virkede.

Msh Bjarne W

From: Carlo Gabelgaard, e-mail: carlo@gabelgaard.com
Date: 12-06-2007

Tak for indlægende.
Jeg har sænket motoren 10 cm, hvilket medførte at motoren tager væsenlig bedre fat i bak gear.
Den med at bore huller vil jeg kikke på når jeg igen får motoren af.
De bedste Sejler hilsner
Carlo Gabelgaard
Maxi 68 (1098)

Det siger vores medlemmer