top

 

Maxi 87 mast der ryster

From: Martin Andersen , e-mail: omegamartin@hotmail.com
Date: 31-05-2006

Hejsa

Jeg er den lykkelige ejer af en MAXI 87, men jeg har et lille luksus problem.

Når jeg ligger fortøjret i havn og det blæser ca 4 - 8 s/m ryster masten, hvilket kan mærkes i hele bådens skrov. Jeg har forsøgt at spænde og løsne agterstaget med det hjælper desværre ikke. Er der nogen i dette forum som har haft ligende problem og har fundet en god løsning på dette?

MVH Martin Andersen

From: Hans Olsen, e-mail: ho@vejen-net.dk
Date: 20-06-2006

Hej

Jeg har oplevet det samme i år, ikke de forudgående år, jeg spændte babystaget noget mere, så masten krummer mere, det tog en del af rystelserne.

Hilsen
Hans Olsen

From: Claus Nicolaisen , e-mail: Claus.Nicolaisen@myllykoski.com
Date: 26-06-2006

Hej Martin

Nu skal du få den rigtige forklaring på problemet.
Jeg har selv haft en Maxi 87 – 68 og ny en 95.

Det der sker er at den sorte Maxi mast har en facon som minder om en fly vinge, derfor når vinden kommer fra en bestemt retning oftest forfra fra tværs , begynder disse master der har denne facon at pumpe i vinden. Det kan hjælpe lidt at løsne agterstaget når du er i havn, men den bedste løsning er at hejse en fender op til ca. en meter over sallingshornene på forsiden af masten. Dette vil bryde vinden. Man kan også klæbe nogle lister på siden af masten over sallingshornene, men det er måske ikke så pænt.

Hvis du holder øje i havnene kan du se at nogle har monteret en plastik cylinder som har en facon som en fender oppe på forsiden af masten, dette for bryde vinden så masten ikke pumper. Så dette er også en mulighed.

Jeg har altid selv brugt den med at hejse en fender op.
God fornøjelse.

Maxi 95 / Summercloud / Assens
Claus Nicolaisen

From: Jørgen Jakobsgaard , e-mail: j_jakobsgaard@hotmail.com
Date: 14-07-2006

Hej Martin

Jeg har haft problemet i min Maxi 95, men det er løst. Først en "nødløsning" og derefter permanent - dog uden, at jeg vidste det.

"Nødløsningen" Jeg købte et "norsk slips" (populært kaldet). Det er en ca. 10 cm bred strimmel fremstillet i kraftig plastik med indbygget tov i den ene side beregnet til at gå i mastens hulkehl. Slipset har samme længde som storsejlet minus den plads, som slæderne tager fra bommen og op. Slipset har et metal øje i den ene ende, og hejses op via faldet til storsejlet. Det virkede faktisk efter hensigten - forhindrer måske at vinden turbulerer bag masten med deraf følgende uro i luftstrømmen.

Permanent Slipset brugte vi kun, når vi skulle sove ombord. På dagture fandt vi os i rystelserne, men der var til gengæld nogle løse klaprende kabler, der er trukket i kanaler ved siden af hulkehlen i masten. Det irriterede. Jeg fik fat i noget, lidt fast/sejt, skumgummi og trykkede små blokke af dette ind i kabelkanalen for at holde kablerne i ro og dermed undgå den irriterende klapren.

Det viste sig så på efterfølgende dagture, at masterystelserne var forsvundet. Så nu er det ikke mere nødvendigt at bruge slipset.

Der kan stadig forekomme meget korte perioder med små rystelser, men det er uden betydning.

Min teori er, at de løse kabler har været nok til at forstærke og fastholde de rystelser, der formentlig altid kan forekomme.

Med venlig hilsen
Jørgen Jakobsgaard 

Det siger vores medlemmer