top

 

Hvad er "tie-rods" i en Maxi 77 ?

From: Svend Brandt Jensen, e-mail: sbj@events.dk
Date: 17-10-2002 (NG)

Mit svenske er ikke så godt (jeg har læst artiklen på den svenske maxi side)...men forbedringen på maxi 77 med tie-rods.....er der nogen der kan forklare mig det på simpelt dansk....hvad er det....kan det købes færdigt....kan man lave det selv...??mvh

Svend

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@MAXImalt.dk
Date: 17-10-2002

Tie-rods er forstærkede vante indfastninger. På de gamle både sidder vanterne i siden udelukkende fast i bolte i dækket. Pga af det store træk i vanterne og skrogets begrænsede styrke får trækket fra vanterne arbejdet så meget at glasfiberen bliver ”blød” og sprækker omkring de områder hvor de er skruet fast i dækket og/eller vrider så meget i skroget at ruderne blive utætte (det sidste er jo, i modsætning til første, ikke den store ulykke). Derfor begyndte man på et tidspunkt at montere ”tie-rods” på undersiden.

Tie-rods er kraftige stålstænger der forlænger vante ”foden” til et greb længere nede i skroget. (engelsk: et "slips" der har fat i bunden af båden)

Se vedlagte billeder jeg har "fisket" forskelige steder på web'en:
Eftermonteret tierod i Maxi 77 byggenummer 2090Original Tierod i Maxi 77 byggenummer 3072Original Tierods i Maxi 77 byggenummer 3703
Bemærk bådnumrene under billederne. De to senere viser de originale tie-rods (monteret fra ca nr 2500). Der er desværre masser af eksempler på for billige (tynde) eftermonterede tie-rods. Så jeg vil bestemt ikke anbefale dig at lave nogen selv, men købe et sæt i en god kvalitet.

Intet er uden ulemper. En tie-rods er en kold ”karl” at ligge og sove op ad. Passende indpakning kommer hurtigt på tale ….

/Bjarke

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer