top

 

Spiler råd til nybegynder (maxi 77)

From: Michael Nielsen , e-mail: M.Nielsen@beckhoff.com
Date: 27-04-2005

Jeg er som ny begynder noget I triviel om rigningen af spileren, da jeg har overtaget min ny erhvervede båd fra et dødsbo. Er der måske nogen der ligger inde med tips vedr. spiler, og gerne nogle billeder med en Maxi 77 med spiler.

På forhånd tak. Go vind…

Hilsen
Michael Nielsen
D2580

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 18-03-2005

Skøder (eller skøde og gaj, som det præcist hedder): Du kan sætte en blok i de bagerste klamper eller (lidt bedre) placere et øje som vist på vedlagte foto. Når man er rutineret og kendt med sin båd, så kan man godt klare sig uden separate spilerspil, men det er altså det mest praktiske at have separate spil og klamper. Se vedlagte billede
Faldet: Helt simpelt. Den skal bare op over galjen/blokken i toppen af masten. På den sorte maste er den vist altid ført uden på masten.

Bommen: Fra blokken ca. halvvejs oppe på masten kører du et ophal ned til bommen. Ophal på en spiler er mest for at lette arbejdet med at sætte spileren, da bommen så kan holdes i en fast højde indtil der kommer luft i spileren. Båden trække som regel op i spileren når der går luft i den. Nedhal synes jeg til gengæld er vigtigt for at kunne trimme spileren og holde styr på den når det blæser op. Der er folk der sværger til barberhal. Bomnedhalet er som regel bare en blok der er sat ved foden af masten og ført tilbage til en klampe eller en spilaflaster.

Trim og Barberhal: Barberhal er fint til at trimme med, men de giver ikke den sikkerhed som bom nedhalet giver dig (- jeg taler af erfaring, da mine barberhal sprang i en spiler kæntring, hvilket kostede mig næsten 2000 kr i reparation af nokken og beslag. Nu har jeg nedhal). Til gengæld giver de bedre mulighed for at trimme spileren. Da både bom nedhal og barberhal bare er simple blokke fastgjort hensigtsmæssige steder synes jeg man skal bruge begge dele. Barberhalene sidder meget passende hvis du sætter dem i befæstningerne til vanterne og fører dem tilbage til et frølår ved siden af genuaspillet (se den rød/hvide 4mm line på det tredje billede)

Håber det er dækkende. Hvis man er til lidt "sport" så er spiler sejlads på en Maxi 77 et "must have", da man så helt glemmer at 77'eren er lidt underrigget.

/Bjarke

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer