top

 

Maxi 77 rig

From:  Carl-Viktor Lemmike, e-mail: lemmike@worldonline.dk
Date: 26-08-2003

På min Maxi 77 er svanehalsen på min bom ikke gjort fast på masten. Den kører løst i sporet, så det eneste der holder den nede er kickingstrap’en, - men det er vel ikke lige det den er beregnet til. Jeg kan se på nogle riganvisninger at der skulle sidde en skrue i sporet som skulle holde bommen nede på plads.

Er det løsningen, eller er der et eller andet beslag som bare mangler på min båd? 
Jeg savner også et nedhal på min spilerbom, - eller klarer man sig her med et barberhal?

Carl-Viktor Lemmike 
Maxelle af Nysted 

From:  Morten Clausen, e-mail: morten.clausen@privat.dk
Date: 31-08-2003

Der skal gå et hal fra undersiden af svanehalsen og ned til mastefoden. Hvis du går ind på Båd data(Maxi Sidorne)- og herfra vælger Underhåll - Tips från leveretører - rigning side 3.-, vil du kunne se halet på svanehalsen.

Under Teknik og vedligehold er der en test fra 1976, hvor man på billederne kan se at der går et bomnedhal ned til baby stagets røstjern. Der bliver ikke brugt barberhal. Jeg vil nu overveje at bruge baberhal, da belastninger på skøder og rig bliver meget voldsomme uden.

mvh Morten (Maxi 77 nr.2536)

From:  Henry Angelo, e-mail: henry@angelo.dk
Date: 31-08-2003

Ang. bommens fastgørelse: Jeg låste bommen fast på masten ved at benytte en bolt med firkantet hoved som kunne glide ind i mastens hulkel ovenpå bommens slæde. 
Ang. stagenedhal: Jeg benyttede beslaget ved babystaget til fastgørelse af et stagenedhal, men på min nuværende båd (MAXI 999) bruger jeg barberhal; jeg synes det giver lidt bedre styr på spileren.

Hilsen Henry

From:  Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 31-08-2003

Hej Carl,
Stor sejlsbommen: Jeg har prøvet at sejle både med bomme der sad fast i masten og med det "flydende" system der er på de sorte PP master på Maxi'erne. Det er faktisk meget praktisk at have det omtalte bomnedhal, som øjensynligt mangler på din 77'er. Man kan selvfølgelig justere storsejlets forlig i faldet, men nedhalet har typisk 1:3 eller 1:4 udveksling og det giver meget mere føling når du strammer forliget i sejlet.

Det gør det også meget nemmere at justere det under sejlads. Faktisk kan man betragte det som en mekanisk udførsel af det populær cunningham hal. jeg vil ikke anbefale at gøre bommen fast i masten med skruer

Ad spilerbom nedhal:
Nedhal i spiler bommen eller barberhal. Det er et spørgsmål om livrem eller seler. – og der er jo nogle der vil have begge dele. Barberhal burde kunne gøre det alene.

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer