top

 

Maxi 77 mast

From: niels kaalund, e-mail: nkaalund@hotmail.com
Date: 17-03-2004

Hej jeg er på jagt efter min første maxi 77 og har netop hørt at jeg ikke må købe en med den gamle sorte mast (den der blev benyttet indtil byggenummer 2506). Efter sigende kan man ikke opdrive reservedele til denne rig da fabrikken er gået konkurs. Er dette en vigtig faktor jeg skal se efter ved køb, eller er der løsninger på dette?

venlig hilsen en forhåbentligt kommende maxisejler 
niels kaalund

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 17-03-2004
Hej Niels,
Først må jeg komplimentere dig for dig valg. Maxi 77 er "den grimme ælling" som for ejerne udvikler sig til "den smukke svane". Der er utallige ejere der har købt Maxi 77 som begynderbåd, men er blevet så glad for den, at de hænger ved 77'eren i rigtigt mange år.

Nå, masten. Jeg synes ikke det alene skal være et argument. Af 2 årsager: 
1: Den nyere Selden mast har samme ry. De lever af at sælge master; ikke reservedele. Og den prioritering kan mærkes. Der er altså ikke den store forskel på reservedelssituationen. 
2: Jeg mener egentligt ikke reservedelesituationen gør så meget. Det er yderst sjældent man har brug for originale reservedele til sin mast. (helt anderledes er det med et rulleforstag)
Når det er sagt, så kan det godt være, at du alligevel skal vælge en af de nyere modeller.

Den oprindelige sorte PP mast kan være blevet trist at se på efter 25-30 år. Typisk er det sort-eloxeringen (overfladebehandlingen) der falmer og/eller er blevet ridset. Det er dyrt at få eloxeret masten igen og i praksis er den eneste farbare vej enten at acceptere den som den er eller male den (se Svends beskrivelse i "Kahytten" afsnit 7 og 8).
Selden masten er en mere moderne mast og den holder sig pæn længere. - og så er der mange der synes at den er pænere.

En anden grund til ikke bare at betragte en Maxi 77 som en Maxi 77 er, at der er sket mange andre ændringer i de mange år 77'eren blev produceret. I store træk er ændringerne:
0-700: Dem brun eller grøn kant. Det er startmodellerne og dem skal du være opmærksom på skal være billigere. Her kan du risikere mere primitiv indretning og nogle konstruktioner der ikke er så forfinede som på de senere modeller.
700-2122: De "gængse" med blå kant
2122-2506: Her er der blevet lavet en række sikkerhedsmæssige forbedringer for at få den svenske "blå-skilt" godkendelse
2506 og frem: Det er, som du selv påpeger, de sidste generationer af maxi 77'ere
Du kan se en mere komplet liste med detaljer nede i "teknik og vedligehold" afsnittet.
Jeg har selv haft en Maxi87 med sort PP mast og har nu en Maxi Magic med Selden mast

/Bjarke

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer