top

 

Svingninger i 77 mast

From: Peter Thøming , e-mail: thoeming@stofanet.dk
Date: 19-05-2004

Jeg har netop fået min Maxi 77, med den sorte mast i vandet. 
I år, som er vores 2. sæson havde jeg besluttet mig for at sætte masten efter alle kunstens regler. Masten blev rejst med værktøjet i højre hånd, og bogen "sejl- og rigtrim" fra John Mast i den anden.
Den blev ikke fulgt helt til punkt og prikke - fordi det er en gammel båd, og fintrimmet alligevel først skal laves når vi har været ud på årets første tur for sejl. 
Men jeg har lige været på havnen - og her hvor vi bor, blæser det op til 15-18 m/s i stødene, så vi venter lige til i morgen med at sejle. Hvorom alting er, så var jeg på båden, og i stødene begyndte masten at gå i en eller anden form for svingninger....
Er der nogen der ved hvorfor - er der nogle at vantene der står for stramt - eller måske med for meget slæk på ??

Hvad siger de erfarne 
Med venlig hilsen 
Peter Thøming Alphamax 1427

From: Frederik Frederiksen, e-mail: frederik@frederiksen.mail.dk

Date: 22-05-2004

Når det blæser meget, vil der opstå turbulens omkring masten. Dette kan afhjælpes ved at hejse en fender ½ op i storsejlsfaldet. Jeg formoder der ikke er tale om et fald, som slår imod masten, men derimod om en "snurrende" lyd.

Mvh Maxi 84 "GoWest" Nibe havn

From: Martin Dietz, e-mail: martin_dietz55@hotmail.com
Date: 14-06-2004

ANGÅENDE SVINGNINGER I MASTEN PÅ EN MAXI 77 SÅ HAR JEG DET SAMME PROBLEM. SVINGNINGERNE ER SÅ KRAFTIGE AT DE MÆRKES I HELE BÅDEN. SÅ HVIS DET HAR HJULPET MED EN FENDER SÅ HØRER JEG GERNE OM DET. NÅR MAN SPÆNDER EN MAST OP ER DER SÅ EN FINGER REGEL FOR HVOR HÅRDT MAN SPÆNDER DEN OP. VORES MAST HAR SVINGNINGERNE MIDT PÅ MASTEN SOM OM DEN ER SPÆNDT FOR HÅRDT OP I TOP OG DERFOR VIBRERER MIDT PÅ MASTEN.

MED VENLIG HILSEN 
MARTIN 

From: Henning Løndal, e-mail: hel@city.dk
Date: 22-07-2004

Svingningerne i masten opstår fordi masten er lige tyk fra nederst til øverst. (maste der er koniske eller spidser til opad, har ikke de samme problemer). Det er simpelthen nogle vind-hvirvler som opstår omkring masten, og får den til at gå i selvsving, selv om det ikke blæser ret meget. Hvordan man ”sætter” riggen er uden betydning, svingningerne opstår alligevel. Jeg har selv uden de bedste resultater prøvet at hejse en fender op i masten på vores maxi 84.

Her i ferien har jeg til gengæld set en løsning som var lavet til en Impala med samme lige tykke mastetype som min. Ejeren af båden havde delvis selv lavet systemet der består af et plasticbånd af den type elektrikerne bruger som afdækning når de graver el-kabler ned (således man ikke graver i kablet).

Afdækningsbåndet skal være ca. 10 cm bred og nogle få mm tyk. I afdækningsbåndet syes et ”forlig” og der slås et øje i hver ende, således at det kan hejses op i masten i det spor hvor storsejlet normalt sættes. ”Forliget” havde han købt i en campingforretning og afdækningsbåndet havde han købt ved en elektriker og det hele var syet sammen af en saddelmager som havde en kraftig symaskine. Båndet skal være ca. det halve af mastens længde for at bryde vinden og det hejses op i midten af masten. Det må endelig ikke være hele mastens længde da man så er lige vidt med symmetri og svingninger igen.

Venlig hilsen 
Henning Løndal

From: Christian Gram, e-mail: Christian.gram@email.dk
Date: 27-07-2004

Hej debatører. 
Jeg har på just overstået sommertur også oplevet disse svingninger på de dage i havn hvor vinden var over 8 m/sek. Da jeg har forespurgt mange maxi 77 ejere om opspænding af riggen og har tiltro hertil, har jeg slået mig til tåls med at det må være et generelt 77 problem. Så glad er jeg at læse at det forholder sig sådan. Men med hensyn til opspænding vil jeg gerne være HELT sikker.

Overvant er spændt ret tot op ned til FORRESTE røstjerns øje. Undervant er spændt jævnt og kan slaske lidt i læ på bidevind og sat i BAGERSTE røstjerns øje. Babystag er spændt ret tot. 
Er andre enige i ovenstående ?

Hilsen Christian Gram D77-1797, Lasse.

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer