top

 

Spilersejlads med maxi 77

From: Asbjørn Skou, e-mail: asb@codan.dk
Date: 07-06-2004

I weekenden sejlede jeg fra Kalvehave ved Møn til København. Da jeg sejlede gennem Bøgestrømmen blev jeg overhalet af en spækhugger. Ikke bare en normal stille og rolig langsom overhaling, men derimod en uhæmmet hurtig overhaling. Denne spækhugger sejlede som død og hel.... !!!

Spækhuggeren sejlede med spiler. Måske var det, det man kalder en assymetrisk spiler - spækhuggeren klarede ihvertfald at sejle hurtigt med spiler selvom vinden kom i en vinkel på ca 100 grader i forhold til sejlretningen - altså tæt på at komme fra siden, men lidt bagfra.

Nu går mit spørgsmål på om nogen har erfaring med asymetriske spilere til Maxi 77 ? Kan man mon komme til at sejle ligeså hurtigt som spækhuggeren med det rigtige spilerudstyr ?

Mvh Asbjørn Skou

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 07-06-2004

Det kan sagtens have været en asymmetrisk "spiler" eller en ganakker. Det kan også have været en skæringsspiler, der er en alm. spiler (med stage) der bare er syet så man kan gå lidt højere og skære med den. Så du om han havde spilerstage på ?

Spileren er jo en sjov ting. Den skubber dig af sted når du er på læns, men når du gør højere med den og du begynder at skære, så får man en ordentligt "spark i røven" lige indtil man mister kontrollen og det hele klapper sammen. Det kan udemærket have været en alm. spiler og en besætning der bare har forstået, at udnytte spileren, der hvor den er allersjovest.

100 grader burde du også kunne klare, hvis den er syet til skæring og/eller du har en rutineret besætning

/Bjarke

From: Mikkel Haugsted Brahm, e-mail: mhb@nykredit.dk
Date: 01-07-2004

Min erfaring bl.a. fra Sjælland Rundt i år er, at man normalt ikke kan hente en Spækhugger med en Maxi 77. Vi overhalede godt nok den sidste af 16 Spækhuggere i feltet lige før Kronborg, men han sejlede uden spiler og vi sejlede (i 77'eren) med spiler i 6-8 m/s vind.

Generelt har Spækhuggeren større fordel i forhold til 77'eren i let vind. 77'eren kan (med gode skøder) sagtens sejle foran for tværs med spiler (spilerskæring). Uden spiler går den ca. 7 knob på toppen, mens vi på årets Sjælland rundt logge 10-11 knob på toppen på en ret hård spilerskæring.

Der er altså bestemt noget at hente med spileren. 
Det er dog en noget større opgave at trimme spileren på en hård skæring og jeg vil ikke anbefale at man gør det i ret meget vind (>4-5 m/s) før man har opøvet en del rutine. I let vind og på slør og læns er spileren meget nyttig for 77'eren, da genuaen kan have tendens til ikke at trække så godt når den kommer i læ af storsejlet og da forholdet jo er ca. 12 m2 storsejl, 24 m2 genua og 50m2 spiler.

Der er altså noget mere træk i spileren, som derudover typisk står bedre end genuaen i let vind på rumskøds sejlads.

Mvh. Mikkel. 
Med venlig hilsen Mikkel Haugsted Brahm

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer