top

 

Genakker Maxi77

From:  Christian Gram, e-mail: christian.gram@vip.cybercity.dk
Date: 30-11-2007

Som andre 77 ejere måske har oplevet, er 77'eren ret sløv i let luft og genuaen står og blafrer. Da jeg ikke har spiler, og en sådan også kan være bøvlet, har jeg tænkt på om en genakker måske var løsningen. Er der andre 77 ejere der har en genakker som kan øse af erfaringer hermed? Vi har rulleforstag så idéer til montage søges også. Nogle leverandører der kan anbefales? 
Med maximalt sommervarme i 2008 hilsner.

Christian Gram 
'Lasse' 77 D-1797

From: Thomas Hernø , e-mail: thomas.hernoe@get2net.dk
Date: 01-12-2007

Jeg har ikke erfaring med gennakker på en Maxi 77, men jeg har sejlet meget med spiler i sådan en tidligere, og det sidste år med gennakker på min Magic. Spileren til en 77 er temmelig stor på grund af mastetopriggen, og kan nemt splitte selv det mest harmoniske sejlerægteskab. Spilere er jo generelt lidt ustyrlige fordi de ikke sidder fast i nogen kanter! 
Genakkere er mange ting, med det eneste til fælles af de er mere trekantede end spilere. Nogen er beregnet til meget skæring, andre til mere platte kurser. Hvis du kun har tænkt dig et flyvesejl, skal det vel være en allround gennaker, der ikke kan skæres specielt meget med (dog mere end en spiler), og som samtidig kan bruges på platte kurser, evt. sat på en spilerstage som en spiler. 
Jeg har selv en Momentum genakker fra MP sejl.

Det er standardsejl i faste mål syst i Kina (sikkert af underbetalte syersker med tvivlsomme arbejdsforhold og brutale arbejdsgivere). Priserne er til gengæld en del lavere end danske sejlmagersejl. Håndværkskvaliteten ser meget fin ud, dugen og faconen også (dugkvaliteten viser sig nok først når sejlet er mere slidt). Jeg har en velfungerende strømpe, der kan let kan trækkes ned, og på den måde neutralisere sejlet meget hurtigt. Min genakker er lidt mindre end klassespileren, men meget mere håndterlig. Så min anbefaling er at gå efter genakkeren. Jeg fik min for ca. 8.000 med strømpe og skøder for et år siden som efterårstilbud solgt fra Tyskland med 16% moms.

Med montage formoder jeg at det spørgsmål drejer sig halsbarmen, det forreste underste hjørne. Jeg har selv et øje i glasfiberen med en blok, og så går nedhalet tilbage til cockpittet. Det er en meget god ide at du kan justere forligsspændingen let fra cockpittet under sejlads, ligesom man justerer spilerstagehøjde ved spilersejlads. Jeg har fjernet trætrinet og lanternen i forpulpitten, så nedhalet ikke fisker så nemt, men det ville være rart at genakkeren kom lidt længere frem. Enten i form af et stålbovspryd, eller en stage. Det tænker jeg over på de lange vinteraftener, men har ikke nået nogen konklusion endnu.

Til almindelige tursejlads er det næppe nødvendigt med andet end et kraftigt øje foran, og nedhal ført tilbage til cockpit. Jeg ”deler” spilerstagenedhal og genakkernedhal ved at have blokke med snaphager, som så sættes i øjer på dækket afhængig af anvendelsen. Spilerstagen bruges ellers til at spile fok og genua på læns. Fald og skøder er det samme som almindelig spiler.
   
Det ene billede ses øjet til at sætte nedhalet i (den røde line er skødet til selvvendefokken), på det andet lidt gennaker sejlads taget på en dag, jeg var ude alene (dog sammen med min elektriske selvstyrer)
 


Mvh 
Thomas 

From: Claus Hjøllund Andersen, e-mail: hjollund@webspeed.dk
Date: 21-05-2008

Da jeg sejler en del alene og en spiler er temmelig svær at styre, lavede jeg selv et bovspryd med genakker-øje. Nu er det jo ikke sikkert at du har samme tilgang til materialer eller værksteds faciliteter som jeg, men måske skal ud at købe et færdiglavet bovspryd. ca. 3500 for et lille et.

Jeg har afprøvet opstillingen med en lånt genakker med strømpe, så jeg kan desværre ikke vise dig hvordan det ser ud.Her skal du bruge din gode fantasi. Men det virkede over al forventning, netop fordi jeg får genakkeren godt ud foran rulleforstaget således at strømpen er helt fri når jeg bjerger genakkeren.
 

Jeg har selv opmålt og tegnet bovsprydet, og herefter selv samlet - svejst og skåret rør og træ.

Rør ø22 aisi 316L 2m ”gratis”
Teakplanke fra Biltema 25-0582 159,00 kr som er sammenlimet til 24mm tykkelse.
1 stk Øje aisi 316 59,00 kr
4 stk beslag fra masnedø 339,00
Elektropolering 150,00 kr

Og lidt arbejde.
Udskæringen er til en ankerrulle som endnu ikke er inkøbt.
Er du interesseret kan du få tegningerne.

Med sejler hilsen 
Claus Hjøllund Andersen 
Maxi 77 Big C

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer