top

 

Skødning af genua på Maxi 77

From:  Andy,   e-mail: grandoldman@gmail.com
Date: 24-07-2008

Har lige købt en Maxi 77 og syntes at skødespil og genuaskinne sidder lidt bøvlet selv om det sidder originalt, som jeg kan se på tegninger af båden. Hvordan skøder i sådan en genua. Jeg skøder det til skødeskinne - til skødespil - til klampe. Med det resultat skødet går frem og tilbage flere gange..

Det virker lidt bøvlet. Jeg har ikke lige penge til at købe nye spil for 6.000 kr. Nogen der kan anbefale nogle billige spil som jeg kan sætte agter for genuaskinnen??

Hilsen Ann og Andy Maxi 77 nr 3012

From:  Tobias Dejbjærg,   e-mail: piratfisken@nrdc.dk
Date: 29-07-2008

Hej Ann og Andy. 
Genuaen skødes direkte på spillet, og ikke via skødeskinnerne. 
Disse bruges kun til fok.

Hilsen Tobias – Guldfisken II
From: Bjarke M. Christensen,   e-mail:  Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 29-07-2008

Ja, skødeskinnerne på dækket er kun til fokken og genua 2. Korrekt. - men hvis det er en stor Genua 1 skal den skødes til de bagerste skinner og retur til spillet. Se side 7 i "Maxi boken":

Bjarke
From: Otto Schmidt,   e-mail:  ottoman230@gmail.com
Date: 01-08-2008

Hej Andy 
Ja det du skriver er jo ganske korrekt, skødet i blokken på skinnen, så rundt om spillet og så i beknebsklampen. Men hvordan kan skødet gå frem og tilbage- ? Hvis slæden ellers sidder godt nede i skinnen er der da ikke noget der kan flytte sig.

Mvh Otto 2653 lynetten
From:  Andy,   e-mail: annogandy(snabela)gmail.com 
Date: 01-08-2008

Tak for jeres svar.. Syntes nok at selve spillet ville være lidt for langt fremme for Genua 1 - Vi skal nok bare lige vænne os til bruge skødet frem og tilbage. I båden ligger der også en gennarker. Skal den have sit eget punkt længere agter eller er der en mulighed for at den bagerste standart skødeskinne kan bruges til genakken?

Hilsen 
Ann og Andy 
annogandy(snabela)gmail.com
From: Bjarke M. Christensen,   e-mail:  Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 01-08-2008

Nej, flyvesejl skal kunne flyve så meget som muligt (som udgangspunkt) og derfor have en blok så lang bagude som muligt. Du kan enten sætte et kraftigt øje (se vedlagte foto) eller sætte blokken i klampen.

Jeg har vedlagt 2 foto af skødningen af hhv Genua 1 og Spiler/Ganakker fra den Maxi 77 jeg har sejlet kapsejlads på.

Bjarke
From:  Andy,   e-mail: grandoldman@gmail.com
Date: 25-08-2008

Hej igen
Undskyld jeg ikke har fået kikket på alle jeres svar, men jeg er lidt forvendt med at få mail når jeg ellers skriver i forums.
Jeg har lige prøvet gennarken for første gang og på læns smed jeg skødet om fortøjningsklampen bagerst. Jeg tænke om ikke jeg kan have en blok med en sjækel om klampen. Den må da kunne holdet til det.. 
Jeg blev lidt imponeret over den gode trækkraft i sådan et sejl. Der var "ingen" vind og normalt ville jeg vælge motor, men vi gik fint mellem 1,5 og 2,2 knob over grund, for gennaker alene og det var i modstrøm i Svenborgsund.
Vi har et reb i storsejlet, hvornår reber man en Maxi 77?

Hilsen
Ann og Andy
From: Bjarke M. Christensen,   e-mail:  Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 26-08-2008

Ja, her er der fokus på indholdet og ikke så meget på det tekniske niveau af web siden. Beklager, men det mere avancerede software er enten dyrt eller besværligt at bruge.
Super at høre du har mærket hestekræfterne i flyvesejl. En maxi 77 er underrigget og man går virkelig glip af noget, hvis ikke man prøver at sejle med flyvesejl på 77'erne. Og så har du slet ikke mærket det absolut bedste, nemlig hvordan en maxi 77 sejler med en rumskøds- eller skæringsspiler, som gør at den faktisk sejler ganske hæderligt i svag luft. Og med en lidt rutineret besætning godt kan ryge op på 8-10 knob i frisk luft.

Maxi 77 er underrigget, har et lille storsejl og skal derfor rebes relativt sent. Hvis det er gammelt og hult skal det måske rebes allerede ved 8-10 m/sec, men er det friskt og flat storsejl kan en 77 godt hold fuld storsejl op til ca 12 m/sec og måske lidt mere. men det er svært at give et præcist svar på, da det afhænger af mange faktorer.

Bjarke
From:  Andy,   e-mail: grandoldman@gmail.com
Date: 03-09-2008

Flyvesejl, er det også en asymmetrisk spiler (gennarker) 
Storsejlet er fra Elvstrøm og med nogle specielle runde sejlpinde jeg ikke har set før?? Jeg har taget et billede der kan ses her  http://picasaweb.google.dk/grandoldman/Maxi77#5233176571504558002
Jeg må indrømme at jeg har svært ved at flade det, især ca 1/3 oppe. Jeg har løsnet alle sejlpinde, med det resultat at det stadig er hult nederst og fladt i toppen. Syntes det er lidt bøvlet at man skal have sejlet ned og juster sejlpinde for at hule eller flade sejlet.

Jeg savner meget muligheden for at krumme masten i god vind.
Jeg vil også lige tilføje at her i starten sejler Ann og jeg den lidt forsigtigt, så ikke Ann får en dårlig oplevelse med krængning.
Hvordan flader i storsejl på sådan en Maxi 77

Hilsen
Andy
From: Bjarke M. Christensen,   e-mail:  Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 03-09-2008

Ja, jeg betegner alle forsejl der ikke hænger fast i forstaget som flyvesejl. Så kan man også bedre huske trimregel nr 1 for disse sejl. De skal flyve.

Jeg har ingen erfaring med den slags pinde, men du bør kunne flade sejlet på den nederste halvdel med udhalet i bommen.

Normalt ville jeg sige det var udsejlet, hvis ikke du kan det, men på dit foto ser det rimeligt nyt ud. ved du hvor gammelt det er ?

Bjarke
From:  Andy,   e-mail: grandoldman@gmail.com
Date: 04-09-2008

Nej jeg kender ikke alderen, men det virker af nyere dato. Jeg må prøve at løsne sejlpinden noget mere og så stamme dem lidt i toppen hvor det er for fladt.

Hilsen
Andy

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer