top

 

Maxi 77 1973/74 - mastebeslag

From: Stella,   e-mail: srandal@live.dk
Date: 16-04-2009

Hej,
Som ny Maxi 77 ejer (nr 175) er jeg netop nu i fuld gang med at klargøre Minimus til snarlig søsætning, herunder mast og rig.

Da vi gennemgik riggen opdagede vi, at det beslag (som foto) som bruges til både kickingstrap og rebning er helt skævt, og har derfor forsøgt at afmontere det, dog uden held. Eneste mulighed ser ud til at save skruerne over, men spørgsmålet er, hvordan man i givet fald får et nyt beslag til at sidde ordentligt (der forekommer at være møtrikker på indersiden af skruerne). Dertil kommer, at faldene er grønne af alger og blokkene inde i masten er næsten ædt op – tilsyneladen af aluminiumsrust :(
- Er der nogen der ved, hvorvidt det muligt at skille masten ad, og hvordan skifter man faldene, når sådanne ligger inde i masten?
 Any idea?

Pft
Stella, nr. 1602

From: Kim Olsen,   e-mail:  Kim.Olsen@dk.dsv.com
Date: 20-04-2009

Jeg kan se at der sidder 4 skruer i bunden af masten. Hvis det er lavet på samme måde som i toppen af masten kan disse skrues ud, og du kan tage enden af masten. Her vil du kunne se hvordan blokken er fastgjort. Så er det lidt nemmere at beslutte hvad der er bedst.

Jeg bruger denne blok til nedhal til spiler stage. Jeg har min kicking strap fastgjort i bunden på den side, der vender ind mod cockpittet. Jeg skal forsøge at tage et par billeder snarest. Det gør det nemmere at se.

Omkring udskiftning af fald har jeg efterhånden skiftet alle fald. Min metode består af tackle garn hvor jeg syr enderne fra det nye fald sammen med det gamle. Herefter er det bare at trække faldet igennem stille og roligt. Det er nemmest når masten ligger ned. Så kan man ”hjælpe” den nye ende ind i hullet til blokken i toppen af masten. Tackle garn er godt fordi det er stærkt, men det er naturligvis vigtigt at enderne er GODT bundet sammen.

Mvh 
Kim Olsen
Julphine – MAXI 77 - 1397

From:  Kim Nielsen,   e-mail:  kim-mette@get2net.dk
Date: 21-04-2009

Drop kickingstrap beslag og rebningsbeslag. Ingen af delene er særlig nødvendig især ikke hvis du er helt grøn. Har aldrig brugt nogle af delene. Stor sejlet er reelt for lille til at nogle af de to trim mulighed.

mvh Kim Nielsen.

From:  Kim Olsen,   e-mail: Kim.Olsen@dk.dsv.com
Date: 22-04-2009
Så har jeg fået taget lidt billeder af kicking strap, der altså på min mast er fastgjort nederst på bagsiden, der vender ind mod cockpit. 

Blok på styrbords side af masten, som jeg altså bruger til nedhal til spilerstage. Jeg kan se at min blok er sat på med popnitter. (blok t nedhal)

Ligledes 2 billeder, der illustrerer 2 måder at binde den gamle og den nye ende sammen, hvis man skal skifte fald. Hvis masten ER rejst skal de 2 ender sidde meget tæt. Ellers kan den nye ende ikke komme ind i hullet i toppen af masten

mvh Kim Olsen


From:  Stella Randal,   e-mail: srandal@live.dk
Date: 23-04-2009

Tak for svarene og det gode tip vedr. udskiftning af faldende! 
Jeg havde glemt at tilføje, at skruerne i bunden af masten er slidte i en grad så kærven er forsvundet :). Vi har nu besluttet at søsætte båden og så i efteråret - eller næste forår – foretage en ordnetlig renovering af masten, dvs. bore popnitter og gamle skruer ud, skifte hjulene indvendigt, skylle grundigt med rent vand, osv.

Vi har derudover samme problem med den sorte farve på masten (slidt af) som er beskrevet under Teknik siderne – der har vi blot besluttet at behandle masten med aluguard, efter konferering med Claus V. Inde ved Nordhavn.

venlig hilsen
Stella , 1602

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer