top

 

Montering af bomudhal Maxi 77

From: Bruno Pedersen, e-mail: bruno.kp@comxnet.dk
Date: 02-09-2012

Jeg er nybegynder i at sejle, så mine navne på riggekomponenter herunder er sikkert ikke alle rigtige.

Sidst vi var ude at sejle sprang bomudhalet pludselig løs. Vi troede at bomudhalet var revet over, men efter at have skilt det ad så jeg at der ikke var tegn på det, tværtimod var den modsatte ende af der hvor man trækker, fint afsluttet med smeltede korer. Mit problem er at finde ud af hvor og hvordan den ende af rebet skal sættes fast. Der er svage tegn på at reb-enden som jeg taler om har været bukket omkring en kant, ca. 1,5 cm fra tampen.

Sådan som jeg har forstået det trækker en wire i sejlet og denne wire går ned omkring et fastmonteret hjul og frem inde i bommen. Inde i bommen er der fastgjort en blok på wire-enden. Blokken ligger løst inde i bommen, og selve rebet man haler i går rundt om hjulet i blokken. Den ende af rebet man trækker i går hen omkring et fastmonteret hjul forrest og ud af en åbning i forenden af bommen og den kan låses fast i en slids. Men for den modsatte ende af det reb kan jeg ikke finde befæstelsesanordning. Jeg gætter på at den rebende skal sidde et eller andet sted forrest i bommen.

Hvis nogen kunne henvise til en tegning af hvordan bomudhalet skal monteres ville det være perfekt, men det er ikke lykkedes mig at finde noget heller ikke på Maximalt.dk
Håber at nogen kan hjælpe så jeg kan komme til at sejle med storsejl igen.

Mvh. Bruno
From: Kim Schultz, e-mail: doc.sjulle@gmail.com
Date: 19-09-2012
Hej Bruno.
Da jeg skulle have båden i vandet i år virkede mit bomudhal ikke fordi den ene blok var irret sammen.

Jeg fik fat i en anden brugt bom, som dog er lavet noget mere enkelt.
Her er en tegning af de to forskellige bomudhal, hvoraf jeg bruger den simple løsning nu.
Men jeg kan godt se fordelen i den med 2 blokke og regner med at lave den igen til vinter.

Det skal lige siges at det er den gamle sorte bom.
På den simple løsning er tovet bare bundet fast i en klampe på indersiden af bommen tæt ved masten, og på den anden er blokken nittet fast på indersiden.

Mvh.
Kim Schultz

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer