top

 

Øjesplejs på et stykke 3-slået reb. Praktisk til mange formål.

Øjesplejs

Eller mere korrekt: "3-slået rundsplejs" Jeg har altid syntes at det så død-godt ud. Et rigtigt splejset øje for enden af tovværket. Der findes mange beskrivelser af hvorledes man laver øjet på tovet, men de er tit svære at forstå. Hermed gengives en beskrivelse jeg fandt mere tydelig en de andre. Den er fra Roblons brochure. Jeg har udviddet/rettet beskrivelsen hvor jeg har fundet det nødvendigt.
Sådan gør du:
Læg en tackling et stykke inde på tovværkets tamp og slå kordelerne op hertil.  Husk at takle (eller smelte) hver kordel , så ikke de løber op under splejsearbejdet. 

Bøj tampen, indtil man får et øje af passende størrelse, og bred kordelerne ud, således at den midterste ligger langs tovværket, og de to andre går på hver side af tovværket (se den første figur). Den midterste kordel splejses først ind. lav en åbning under den nærmeste faste kordel ved splejsestedet (evt. vha et mergelspir) og stik kordelen ca. vinkelret in modsat tovets slåningsretning. Kordelen hales næsten tot (se figur 2). Kordel 2 stikkes på samme måde ind under den næste faste kordelved siden af den foregående i linien (kommer altså ud hvor kordel 1 blev stukket ind)Øjet vendes en halv omgang, og kordel 3 stikkes herefter ind på tilsvarende måde (går altså under den faste kordel, hvor kordel 1 kommer ud).For at få de første indstik pæne vrider man kordel 2 lidt hårdere, når den stikkes ind, og kordel 3 vrides tilsvarende op.

Efter første runde af indstik fortsættes med, en efter en, at føre kordelerne over og under de følgende nærmeste faste kordeler. Indstikkene gøres stadig mod tovværkets slåningsretning. 3. indstiksrunde udføres ligeledes sådan. Herefter kan splejsningen tilspidses ved at "tynde ud" i de kordeler man fletter med. Det er en smagssag om man vil ende splejsningen pludseligt og med en tackling omkring enderne, eller men vil tynder ud i kordelerne og derved få en glat overgang til rebets naturlige tykkelse.

Tilspidsningen gøres ved, at de sidste 2-3 indstik udføres i halvt garn i hver kordel. Man kan selvfølgelig også tage 1/3 væk og lave 1 indstik og derefter yderligere 1/3 og lave endnu et indstik. Garnet man tager væk, skæres efter endt splejsning forsigtigt af og eventuelle fiberrester svitses væk over en flamme. Regn med at kordelerne længede skal svare til 5-6 indstik (3 fulde indstik og evt. 2-3 med halvt garn) og lidt til at arbejde med.


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer