top

 

Placering af GPS'er ?

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 03-01-2004

Jeg skal til at have boret *hullet* til min nye GPS (garmin gpsmap162), men det er jo en kritisk handling og kan (kun svært) fortrydes.
Og nu er jeg blevet i tvivl om placeringen.
Jeg har indtil nu kun haft en lommenavigator, så jeg har ikke så mange praktiske erfaringer med en fast navigator.
Jeg har "simuleret" et par billeder (fantastisk hvad man kan med et digitalkamera og lidt software) og vedlagt dem:

Lige nu har jeg et Silva log/lod i bagbord side og et kompas i styrbord skot.
Men hvor skal jeg sætte min navigator ??

Mulighed A:
Styrbord side unde kompasset

Mulighed B:
Bagbord centreret under log/lod

Mulighed C:
Bagbord skærmareal centreret under log/lod

Mulighed D:
Bagbord, men byttet om så GPS'en sidder over loggen

Alle kommentarer og input modtages med tak. - gerne kommentarer både om det praktiske og om udseende....Ansvaret for den endelige placering skal jeg nok selv tage .

Bjarke M. Christensen
Maxi Magic - Himmelblå

From: Allan Borch Madsen, e-mail: allan@sejlere.dk
Date: 03-01-2004

Hej Bjarke
Ja det er noget af en beslutning du skal til at tage. Jeg stod selv med samme problemstilling sidste år da jeg skulle sætte en plotter i min 84'er. Jeg valgte at sætte den på en "arm" som kan svinges hen i døråbningen når den skal bruges og ind på bagsiden af skottet når den ikke skal bruges.

Fordele:

  • Ingen trælse/unødige huller i skottet
  • Man kan arbejde på plotteren om læ, f.eks. planlægge ruter m.m. i dårligt vejr.
  • Man kan tage plotteren med sig ved ejerskifte, om vinteren m.m.

Ulemper:

  • Plotteren skal svinges væk hvis man skal ned om læ under sejlads.

Jeg står i øvrigt med samme problem som dig, jeg skal have placeret en Magellan 324 i min "nye" Maxi 999, og her kan jeg ikke bruge ovenstående ide, da der er væg på begge sider af nedgang. Så er der nogle der ligge inde med forslag vil jeg da gerne høre fra jer...

Vh Allan Borch Madsen allan@sejlere.dk


From: Morten Clausen, e-mail: morten.clausen@privat.dk
Date: 03-01-2004

Hej Bjarke

Jeg ville nok vælge en placering hvor knapperne vender længst ind mod kahytsnedgangen. Dette fordi man som gast sidder utroligt godt med ryggen/siden op mod kahytten (er der sprayhood på kan man side godt i ly) - og vil derfor uundgåeligt komme til at trykke/læne sig op af knapperne på GPS´en. i havn betyder det mindre da man normalt har slukket sine instrumenter. Held og lykke med projektet.

Morten (Maxi 77, nr.2536)


From: Jens Mogensen, e-mail: Jens@Server-1.dk
Date: 06-01-2004

Da jeg fik min GPS (Garmin) forsøgte jeg at holde antennen mange forskellige steder i, og omkring cockpittet, for at finde den position, hvor der var bedst signal
Men jeg syntes, den kom til at sidde i vejen alle steder, enten for skøder eller for fortøjningslinier.
Da jeg samtidigt lagde mærke til, at signalet var ca. lige godt alle steder - og da en anden sejler fortalte, at han, med godt resultat, havde sat en GPS med indbygget antenne ind i skottet, så antennen var bag glasfiber, forsøgte jeg med antennen inde i båden. - Næsten lige så godt signal!.
Jeg har derfor nu skruet den fast på et lille stykke krydsfiner, der er sat fast oppe over loftet i stikkøjen, dvs. inde i ryglænet i cockpittet. Ingen nye huller nogle steder, og kabelføringen var meget let gennem hulrummet over køjen og op gennem dobbeltvægen i skottet.
Jeg har sejlet med det i en sæson nu, og GPS'en får mere end rigeligt signal (opgiver selv nøjagtigheden til 5-6 m), selvom der sidder en person lige ovenpå antennen!.
Hvis du er ked af at bore, kan du da prøve en lignende løsning. Der er jo 'ingen skade sket' hvis du senere vælger at flytte antennen.

mvh Jens


From: Knud Jensen, e-mail: kj@kvm.dk
Date: 17-02-2004

Nuverende Maxi 95, men tidligere Maxi 77
Jeg placerede min GPS under nedgang til kahyt.
Placering er maske lidt uhensigtsmessig ved programmering, men dejlig under sejlads da med passager ofte dekker for instrumenter placeret pa skot. Og ved lednings forbindelser var skjult i motor kasse.
Sejlede med denne placering i 2 ar og kan varmt anbefale denne.

Knud Jensen


From: Mogens Andreasen, e-mail: moa@dsa-net.dk
Date: 07-11-2004

Placering af GPS er en opgave som altid kan finde mange løsninger.

Mit valg til placering af Magellan 324 er faldet på, at jeg har tildannet et stikskot som passer til nedgangens nederste del, her har jeg så anbragt såvel kompas som GPS, det giver et godt overblik ved sejlads.

Jeg har et andet mindre problem omkring en brugermanual. Da mit Engelske ikke er så godt som det burde være ,savner jeg kontakt med en der har en brugbar manual på dansk. så jeg kan udnytte min Magellan 324 optimalt.

Hilsen. Mogens 


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer