top

 

Volvo Penta 2001

From: Bente og Ole, e-mail: cfs36099@vip.cybercity.dk
Date: 15-11-2005

Jeg har en maxi 77 med saltvandkøling, hvorledes ombygger kan den til ferskvandskøling?

Hilsen Ole


From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@maximalt.dk
Date: 16-11-2005

Basalt set skal du "bare" købe et kit og skrue på. Det består af en varmeveksler, en el-pumpe, en ekspansionsbeholder, nogle ekstra slanger og nogle gange en ny termostat.

Normalt kører saltvandet fra indtaget, gennem pumpen på motoren, gennem blokken og ud gennem udstødningen.

Når du sætter en ferskvandsveksler på så kører salt vandet fra indtaget, gennem pumpen på motoren, gennem varmeveksleren og ud gennem udstødningen. Hertil laves så en ny sløjfe med ferskvand der kører gennem den nye (el-drevne) pumpe gennem vekslerens ferskvandsside, gennem motorblokken og retur til pumpen.

(Obs: afhængig af motormodel og fabrikatet af varmeveksleren kan det variere lidt, men princippet er det samme)

Lyder nemt. Der er et problem du skal tage dig i agt for. Der er dog mange meninger om hvor slemt problemet er.

Der kan i den gamle (sorry !) motorblok være en masse gamle aflejringer fra det beskidte saltvand der har løbet igennem den. Ferskvandveksleren er sårbar over for dette, da dens kanaler er meget tyndere end dem i motoren. Populært sagt, så kan skidt der har passeret (og lagt sig) uhindret i det gamle kølesystem pludselig skabe forstoppelser i det nye system. - og så mister du kølingen på motoren.

Der er 2 ting du kan gøre for at minimere risikoen for dette:

1: Bruge noget tid på at skylle den igennem på kryds og tværs og med alle mulige "midler" i vandet. Forhåbentligt får du en del af det ud.

2: Undlade at skifte termostaten. En saltvandskølet diesel motor kører i virkeligheden for kold for at undgå, at det aggressive saltvand æder blokken i løbet af "nul komma dut". dette er styret ved at der sidder en termostat der åbner ved for lave temperaturer. Når man ferskvandskøler motoren vil man gerne sætte den rigtige type termostat i, så motoren kører ved den optimal temperatur. Problemet er bare, at dette kan løsne skidtet (som når man kører opvaske maskinen på det varme program) og skabe forstoppelser i ferskvandskøleren.

Der er ingen garantier for at din nye køler ikke forstopper, men, som sagt, så er der delte meninger om hvor stort problemet er. Nogle siger "gør det aldrig" og andre siger "Jeg gjorde det uden problemer".

/Bjarke

Det siger vores medlemmer