top

 

Sommertogt til Sverige og Åland

Hvordan bruges 3 måneders orlov i en Maxi 84?

Vi brugte sommeren på den dejligste orlov man kan tænke sig. Overordnet plan: Kolding – Göteborg - Götakanalen - Stockholm - Åland – retur samme vej.

Vi var 2 voksne og 3 børn på henholdsvis 9, 6 og 0 år og vores hjem i de 3 måneder var vores Maxi 84 "Frøken Tut". Vil starte med at sige at vi heldigvis ikke var berørt så meget af sommerens lunefulde vejr - det var hele tiden syd for os. Dette var selvfølgelig en del af succesen.

Vi afgik fra Kolding den 17. Maj og ankom til Göteborg en uge senere. Derfra gik turen gennem Trollhätte kanalen - over Vänern med flot skærgård og til Sjötorp, hvor Götakanalen og de i alt 58 sluser ventede. Det var utroligt skønt og afslappende at sejle gennem det svenske landskab i roligt tempo - max 5 kn. Spændende var det også med alle sluserne og deres udfordringer - som vi dog klarede uden problemer - bortset fra en skade på det uundværlige fenderbræt, som heldigvis kunne repareres på stedet. -

Service niveauet i det svenske er godt - der er ikke noget med poletter og "3 min" under bruseren og 50-? kr. for en maskinvask. Når først kanalen er betalt er havneudgift, bad og vask gratis hvilket letter turen. Efter kanalen sejlede vi gennem den skønneste skærgård man kan tænke sig – bortset fra at det var for motor – et luksus problem – men sejl er jo nu engang bedst! Vi ankom til Stockholm, hvor vi lå en lille uges tid og nød denne dejlige storby med alle dens tilbud – især på det maritime område er udvalget stort.

Vi fortsatte til Åland – en helt anden form for skærgård. Mere gold og barsk natur – men med de flotteste røde klipper! En tur i den obligatoriske sauna blev det også til. Vi havde i alt en dejlig uge på Åland, hvor vi rigtig følte os ”lang hjemme fra”. Hjemturen foregik samme vej som udturen, med endnu et dejligt stop i Stockholm, som nu var mere overfyldt af turister – godt at vi havde oplevet den i rolige omgivelser!

Götakanalen retur var også en dejlig oplevelse – vi kendte nu ”de gode steder” som vi nød i fulde drag og med længere havneophold end på udturen. I søen Vättern sejlede vi lidt syd på og langt nord på til endnu en skøn skærgård – helt klart et besøg værd. Synd at de fleste vælger at sejle over søen uden at ”udforske den”. Jo tættere vi kom Göteborg og danske farvande jo dårligere blev vejret – nu skulle vi også smage vor del af den lunefulde sommer.

Det blev dog til nogle gode dage i Marstrand og i Göteborg inden kendte danske farvande ventede forude. Skønt at komme hjem, men samtidig vemodigt – 3 uforglemmelige måneder var forbi. Havde vi haft muligheden, havde vi vendt 180 grader og taget 3 måneder mere! En sådan tur kan vi kun varmt anbefale andre at gøre.

En vigtig ting er dog at have rigeligt med tid! Vi mødte andre som gjorde turen på omkring 7 uger, hvilket går ud over nydelsen de enkelte steder. Vi brugte i alt 12 uger med en gennemsnits distance på omkring 15 sømil pr. dag.

Frøken Tut

Det siger vores medlemmer