top

 

Nye ruder i MAXI 77

From: Bjarne Thanning, e-mail: bjarne@thanning.dk
Date: 22-07-2000
Time:  17:26

Jeg har købt en Maxi 77 fra 1975 for nylig og skal have nye vinduer i den - ikke fordi de er utætte, men de er knækkede på midten og meget matte. Værftet der skal lave det, har købt materialerne til vinduerne og vil selv skære dem ud lige som de gamle, dvs i et stykke i hver side. Nu har jeg set, at de fleste der har fået nye vinduer har fået lavet 2 vinduer i hver side, med kun 4 skruer i hver. Det ser noget pænere ud, men er det også bedre? Værftet vil heller ikke bruge den butylliste, som sidder der nu - de vil vist bruge Sikaflex eller noget lignende. Er det godt nok?

Venlig hilsen
Bjarne Thanning Maxi nr. 1013


From: Bjarke M: Christensen, e-mail : Bjarke@GreveStrand.dk
Date: 22-07-2000
Time:  20:07

Jeg tror historien de sidste mange år har fostret mange misforståelser vedr. de ulyksagelige utætte ruder i MAXI både. Jeg har spurgt rigtig mange MAXI ejere om deres erfaringer med med utætte ruder, inden jeg re-monterede ruderne i min egne 87'er. Erfaringerne jeg drog af alle disse samtaler var, at er der har været to udbredte (men forståelige) misforståelser i denne sag:

- Mange skruer = tætte vinduer. Desværre, det passer ikke med erfaringerne. Uanset om folk har mange eller få skruer i vinduerne har MAXI ejere nogen lunde samme succes (eller mangel på samme) med at få dem tætte.

- 2 mindre ruder er mere tætte en en lang. Rygtet skyldes sikkert, at det er vridningerne i båden der gør ruderne utætte, men det tror  jeg kun er et problem, hvis de ikke er monteret korrekt. Der er masser af tætte ruder der er lavet i et langt stykke.

Alle de eksperimenter jeg har hørt om er mere eller mindre nyttesløse og "blindgyder". Alle dem der endelig får "bugt" med ruderne og får dem tætte ender alle med at konkludere, at det er monteringen der er alfa og omega. Og med monteringen mener jeg:

ALDRIG sikaflex. ALTID Butylbånd !!

Jeg ville i dit sted under ingen omstændigheder acceptere at værftet lægger dem i sikaflex. De indikerer blot, at de ikke har forstand (erfaring) med at tætne MAXI ruder.

Jeg har ikke kendskab nogen ruder lagt i sikaflex der har holdt tætte mere end  nogle få år. Derimod er der ruder der ligger i butylbånd og er tætte selv efter 10 år.

Om de så er i et eller to stykker og om der er 40 eller 4 skruer, det betyder ikke så meget. Der kan du lave din "smag" råde ....

Bemærk iøvrigt, at det ikke er ligegyldigt hvilken type materiale ruderne bliver skåret i. Der findes mange forskellige typer og kun nogle få er velegnede til formålet.

God fornøjelse

/Bjarke


From: Leif Lindved, e-mail : leif@text-2000.dk
Date: 10-03-2002

Som et kuriøst supplement til spørgsmål fra Bjarne Thanning Maxi nr. 1013 kan jeg oplyse, at ruderne i vores Maxi nr. 2726 fra 1979 aldrig er udskiftede og med garanti er 100% tætte! Dette på treods af nogle meget hårde sejladser igennem de sidste år i op til 30 m/s i kattegat.

M.v.h. Leif Lindved "Perikon" D2726.


Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer