top

 

Maxi 1000 bundmaling

From: Liselotte Lindner, e-mail: aas.u13337@nja.dk
Date: 24-03-2005

Vi skal til at bundmale vores Maxi 1000 (1992) for første gang. Vi købte den i Holland foråret 2004, men der er det ikke almindeligt, at man tager både op om vinteren, og derfor bundmales der ikke hvert år. Båden, der ellers er meget velholdt, trænger til en kærlig hånd under vandlinien. Men vi er kommet til at diskutere, hvilken farve var original bundmaling, da båden var ny?

Vi håber I kan hjælpe os.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen Frits og Liselotte Lindner

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 24-03-2005

Jeg tror ikke der er nogen "original" farve. Både købes typisk uden båndmaling og så aftaler man om værftet eller forhandleren skal "klargøre" båden med bl.a. bundmaling.

Herudover, så er det først de seneste år at det er blevet populært at vælge farve på bundmalingen. I 1992 ville jeg tror at 80% af al bundmaling var sort og resten var enten rødt eller kobberfarvet (som jeg husker det, andre læsere: please help).

Nu ved jeg ikke om I bare renser og maler den eller den skal have den helt store tue med primer osv. Hvis I skal i gang med den *store* tur, så vil jeg anbefale, at I lægger en kontrast farve i bunden. På den måde kan i om efteråret se hvor bundmalingen slides mest og derved om foråret kun give hende maling der hvor det er nødvendigt. Så undgår i at der opbygges nye tykke lag af unødvendig bundmaling der ender med at skalle af og se farlig ud. Det er det både for giftigt og dyrt til.

En god behandling (hvis i kommer *helt* i bund) er:
  • 2 lag Hempel High protect ( i forskellige farver, så man kan se hvor langt man er kommet og sikre, at den får det nødvendige lag over det hele)
  • 1 lag off-white lightprimer
  • 1 lag "Souveniers blue" bundmaling
  • 1 lag sort eller "true blue" bundmaling
  • 1 ekstra lag sort eller "true blue" bundmaling på de udsatte steder (vandlinie, ror og skarpe kanter på kølen)

    Om efteråret kan man så se hvor man har sparet lidt for meget og hvor den skal have om foråret. Jeg giver den et alm. "fedt" lag på de blå områder og et supertyndt lag de steder der er sort.
    Se min køl, hvor det afslører sig den skal have lidt mere bagerst på bulben:


(de 2 forskellige nuancer sort har ingen betydning. Det var bare fordi jeg havde en sjat stående fra året før, som øjensynligt var lidt mere "sort" end det nye)
Vi skal jo passe på miljøet, samt vores penge....
/Bjarke

From: Thomas Thomsen , e-mail: t@vicki-thomas.dk
Date: 25-03-2005

Vil det sige, at man ikke behøver at male hele bunden hvert på og at man kan spare de dyre indkøb væk?
Mister gammelt maling ikke dens funktion efter en sommer i vandet?
Hvis man kunne nøjes med at male de steder der var slidt af, ville det jo være super!!

Med venlig hilsen
Thomas Thomsen
Maxi 77, Nr. 2311

From: Bjarke M. Christensen, e-mail: Bjarke@grevestrand.dk
Date: 25-03-2005

Jeg vil lige sige, at det selvfølgelig afhænger af hvilken malingtype man bruge.

For de polerende typer (fx Hempels Mille) gælder, at det fyldmateriale der holder de aktive stoffer poleres af når du sejler gennem vandet og det du ikke bruger det ene år kan du fint have glæde af året efter. Det er muligt det er lidt mindre effektivt, men i praksis er det ikke noget man opdager.

Jeg har brugt metoden i mere end 5 år nu først med Mille Ocean og nu med Mille Ultimate2. Jeg maler de steder hvor der er slidt igennem, roret og vandlinien og det der er tilbage i bøtten stryger jeg ud over hele båden i et ultra tyndt lag; mest for et syns skyld.

Jeg har næsten halveret mit malingsforbrug og det bedste er, at man ikke får opbygget et tykt lag ubrugt maling der ender med at skalle af og se forfærdeligt ud. Sidste år behandlede jeg kølen så der brugte jeg 2 bøtter og jeg har også købt 2 bøtter i år, men mange år har jeg klaret mig med en bøtte.

Bevistløs "smøren" kan altså afløses at sindrig list og omtanke. Og give besparelser til både dig og naturen.

For de hårde malingstype (Hempels Hard Racing) ser det helt anderledes ud. Der bliver fyldmaterialet / bærestrukturen stående og de *skal* slibes hver år.

/Bjarke

Andre indlæg i samme forum:

Det siger vores medlemmer